close
Osztrák jövő: sok kicsi hőerőmű lesz a házakból
Egyéb - Megújuló

Osztrák jövő: sok kicsi hőerőmű lesz a házakból

Ha igaz, ĂŠs a JĂśvő HĂĄza (sőt: a JĂśvő HĂĄza Plusz) program megvalĂłsul, akkor egyes ausztriai lakĂłnegyedekben egyĂĄltalĂĄn nem lesz szĂźksĂŠg kĂśrnyezetet szenynyező, szĂŠn-dioxidot kibocsĂĄtĂł, rĂĄadĂĄsul mĂŠregdrĂĄga fűtĂŠsre. A program első szakaszĂĄban mĂĄr egy ideje igyekeznek Ăşj ĂŠs rĂŠgi ĂŠpĂźletekben megvalĂłsĂ­tani a tĂśkĂŠletes szigetelĂŠst, ez azonban kevĂŠs: most olyan technolĂłgiĂĄk kifejlesztĂŠsĂŠbe vĂĄgtak bele, amelyek nemcsak sajĂĄt hasznĂĄlatra ĂĄllĂ­tjĂĄk elő a hĂĄzi előĂĄllĂ­tĂĄsĂş napenergiĂĄt, hanem a szomszĂŠdos ĂŠpĂźleteket is kĂŠpesek ellĂĄtni. Így az ĂŠpĂźletek hĂĄlĂłzattĂĄ, mini erőművĂŠ ĂĄllnak Ăśssze – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A JĂśvő HĂĄza projekt, amelyet 1999-ben kezdtek el, igazi osztrĂĄk sikertĂśrtĂŠnettĂŠ vĂĄlt. A “fűtĂŠs nĂŠlkĂźli ĂŠpĂźletek” programja olyan technolĂłgia kifejlesztĂŠsĂŠt indĂ­totta el, amellyel Ausztria a vilĂĄgpiacon az ĂŠlre kerĂźlt. BĂŠcsben ma mĂĄr 2500 passzĂ­v hĂĄz van, tĂśbb mint egymilliĂł nĂŠgyzetmĂŠteres terĂźlettel: ezekben az energia hatĂŠkony felhasznĂĄlĂĄsa, a csekĂŠly energiaszĂźksĂŠglet gyakorlatilag feleslegessĂŠ teszi a hagyomĂĄnyos fűtĂŠsi rendszerek alkalmazĂĄsĂĄt. A program folytatĂłdik: jelenleg BĂŠcs vĂĄros 241 kutatĂĄsi ĂŠs technolĂłgiafejlesztĂŠsi programot tĂĄmogat – csaknem 26 milliĂł eurĂłval. A pluszenergiĂĄt termelő hĂĄzak ennĂŠl is Ă­gĂŠretesebbek, hiszen a paszszĂ­v hĂĄzak “kĂŠpessĂŠgeit”, a helyisĂŠgek energiamegtartĂł tulajdonsĂĄgĂĄt kombinĂĄljĂĄk a napenergia-termelĂŠssel, s a takarĂŠkos felhasznĂĄlĂĄsĂĄnak kĂśszĂśnhetően nagyobb a termelĂŠsĂźk, mint a fogyasztĂĄsuk. A felesleg tĂĄrolĂĄsa a helyi energiahĂĄlĂłzatban tovĂĄbbi kutatĂĄsi tĂŠma – a megvalĂłsulĂĄs azonban a szakĂŠrtők szerint igen kĂśzeli. Az eljĂĄrĂĄs elsősorban az Ăşjonnan ĂŠpĂźlő lakĂłnegyedekben hasznosĂ­thatĂł.

Az Ăşj technolĂłgia kidolgozĂĄsĂĄval egyidejűleg BĂŠcsben folytatĂłdik a passzĂ­vhĂĄz-program. BĂŠcs vĂĄros ĂŠvente 193 milliĂł eurĂłt kĂślt a lakĂłhĂĄzak szigetelĂŠssel egybekĂśtĂśtt felĂşjĂ­tĂĄsĂĄra. A magĂĄntulajdonban lĂŠvő hĂĄzak olyan tekintĂŠlyes tĂĄmogatĂĄst kapnak, hogy maga a szigetelĂŠs nem kerĂźl sajĂĄt pĂŠnzĂźkbe, az egyĂŠbkĂŠnt is szĂźksĂŠges felĂşjĂ­tĂĄs kĂśltsĂŠgeit az eljĂĄrĂĄs nem nĂśveli. Az Ăşjonnan ĂŠpĂźlt hĂĄzaknĂĄl eleve alkalmazzĂĄk a technolĂłgiĂĄt: egy nemrĂŠgiben ĂŠpĂźlt hĂĄz 22,5 milliĂł eurĂłs kĂśltsĂŠgĂŠhez a vĂĄros 6,9 milliĂł eurĂłval jĂĄrult hozzĂĄ. Az eljĂĄrĂĄs folyamatosan finomodik: az első panaszok – miszerint a rĂŠgi ĂŠpĂźletfal ĂŠs a szigetelőanyag kĂśzĂśtt gombĂĄk telepedtek meg, vagy a pincĂŠket a korĂĄbbinĂĄl jobban elĂśntĂśtte a vĂ­z – ma mĂĄr kivĂŠdhetőek – mondjĂĄk a szakemberek. SzerintĂźk az eljĂĄrĂĄs kĂśrnyezetvĂŠdelmi hatĂĄsa ĂŠs az ĂźzemeltetĂŠs alacsony kĂśltsĂŠge nĂśvelheti BĂŠcs – ĂŠs Ausztria – előnyeit telephelykĂŠnt, vonzĂłvĂĄ teheti az itteni beruhĂĄzĂĄst.

Â