close
Olaj és gáz, hipermélyről
Egyéb - Olaj

Olaj és gáz, hipermélyről

Felfedezés. Olajat és gázt talált a brazíliai Petrobras társaság a Mexikói-Öböl nagyon mély részén, az USA-hoz tartozó partok mentén, houstoni leányvállalatán, Petrobras Americán keresztül.

A Stones-3 kĂşton folyĂł munka sorĂĄn olajra ĂŠs gĂĄzra bukkant a Petrobras rĂŠszvĂŠtelĂŠvel dolgozĂł olajipari csoport. A szĂŠnhidrogĂŠn a tenger feneke alatt 2,286 kilomĂŠterre talĂĄlhatĂł, azaz a vĂ­zfelszĂ­ntől 8,960 kilomĂŠterre. A ultramĂŠly fĂşrĂĄst az angol-holland Shell vezeti, az ĂŠrintett kĂşt pedig a WR508-as blokkban talĂĄlhatĂł. A blokk az egĂŠszĂŠben ultramĂŠlynek minősĂ­tett Walker Ridge Quadrant vizek rĂŠsze.

A Petrobras AmericĂĄnak 25 szĂĄzalĂŠka van a blokkban, a Shellnek 35 szĂĄzalĂŠka, a Marathonnak 25, az ENI-nek 15. MĂŠg tovĂĄbbi fĂşrĂĄsokra ĂŠs mĂŠrĂŠsekre van szĂźksĂŠg, hogy meg lehessen hatĂĄrozni, mennyi olajat ĂŠs gĂĄzt rejt a szerkezet, s hogy az felhozhatĂł-e gazdasĂĄgosan.

KĂśzlemĂŠnyĂŠben a Petrobras kiemelte, hogy a mostani felfedezĂŠs is megerősĂ­ti, hogy ĂłriĂĄsi szĂŠnhidrogĂŠnkincset rejtenek a MexikĂłi-ÖbĂśl ilyen tĂ­pusĂş szerkezetei. Ugyanott mĂĄr a fejlesztĂŠsnĂŠl illetve a lĂŠtesĂ­tmĂŠnytelepĂ­tĂŠsnĂŠl tart a tĂĄrsasĂĄg a Cascade ĂŠs a Chinook mezőkĂśn.

Â