close
Öt év alatt 129 mlliárd dollárért fejleszt az Aramco
Egyéb - Olaj

Öt év alatt 129 mlliárd dollárért fejleszt az Aramco

Az elkĂśvetkezendő Ăśt ĂŠvben Ăşj energetikai projektekre ĂśsszessĂŠgĂŠben 129 milliĂĄrd dollĂĄrt kĂ­vĂĄn fordĂ­tani az ĂĄllami kĂŠzben lĂŠvő Saudi Aramco. A vilĂĄg legnagyobb olajexportőrĂŠnek szĂĄmĂ­tĂł SzaĂşd-ArĂĄbia egyik vezető olajcĂŠge a nyersolaj, a fĂśldgĂĄz kitermelĂŠst, valamint a finomĂ­tĂłi ĂŠs petrolkĂŠmiai kapacitĂĄsokat szeretnĂŠ nĂśvelni. A fentebb emlĂ­tett nem kis Ăśsszegből 70 milliĂĄrdot fordĂ­tanak nemzetkĂśzi ĂŠs hazai vegyesvĂĄllalatokra, a fennmaradĂł 59 milliĂĄrd dollĂĄrbĂłl pedig az Aramco sajĂĄt projektjeit csinosĂ­tgatja.

A teljes Ăśsszeg csaknem 40 milliĂĄrd dollĂĄrral haladja meg a szaĂşdi kormĂĄnyzat korĂĄbban, fejlesztĂŠsekre prognosztizĂĄlt keretĂŠt – Ă­rja a Reuters. A cĂŠg vezetőinek nyilatkozata szerint ugyanis folyamatosan vizsgĂĄljĂĄk a fejlesztendő terĂźleteket, Ă­gy egyĂĄltalĂĄn nem meglepő a nĂśvekedĂŠs. A beruhĂĄzĂĄsok amerikai ĂŠs kĂ­nai finomĂ­tĂłi projekteket is ĂŠrintenek, csakĂşgy, mint a szaĂşdi PetroRabigh fejlesztĂŠs mĂĄsodik fĂĄzisĂĄt, ĂŠs a petrolkĂŠmiai ĂłriĂĄscĂŠg Ras Tanura-i fejlesztĂŠsĂŠt. 

A beruhĂĄzĂĄsok befejezĂŠsĂŠvel a fenti Ăśsszeg tovĂĄbb bővĂźlhet, ugyanis az Aramco jelen pillanatban is mintegy 65 milliĂĄrd dollĂĄrnyi projektben van benne. A cĂŠg elsősorban a downstreamre fĂłkuszĂĄl, mivel vĂŠlemĂŠnyĂźk szerint a jĂśvőben komoly nĂśvekedĂŠs előtt ĂĄllhat ez a piac. Az Aramco olajkibocsĂĄtĂĄsa 2009 vĂŠgĂŠre elĂŠrheti a 12 milliĂł hordĂłt naponta.

Â