close
Ősztől fogadókész az atomtemető
Atom - Egyéb

Ősztől fogadókész az atomtemető

A tervektől eltĂŠrően nem nyĂĄr elejĂŠn, hanem csak szeptemberben fogadja az első kis ĂŠs kĂśzepes radioaktivitĂĄsĂş hulladĂŠkszĂĄllĂ­tmĂĄnyt a BĂĄtaapĂĄtiban ĂŠpĂźlő atomtemető. A lĂŠtesĂ­tmĂŠnyre idĂŠn mintegy nyolc­milliĂĄrd forintot kĂźlĂśnĂ­tenek el. A beruhĂĄzĂĄs első ĂźtemĂŠnek ĂŠv vĂŠgĂŠig kell megvalĂłsulnia, az ĂŠpĂźletegyĂźttes 2013-ra kĂŠszĂźl el teljesen – Ă­rja a NĂŠpszava.

A korĂĄbban tervezett nyĂĄr eleji időpont helyett vĂĄrhatĂłan csak szeptemberben fogadja az első hulladĂŠk­szĂĄllĂ­tmĂĄnyokat a BĂĄtaapĂĄtiban ĂŠpĂźlő kĂźlĂśnleges tĂĄrolĂł. A kis ĂŠs kĂśzepes radioaktivitĂĄsĂş szennyezőanyagok leendő lerakĂłjĂĄnak ĂŠpĂ­tĂŠse sorĂĄn ugyanis kisebb csĂşszĂĄsok kĂśvetkeztek be, mert egyes engedĂŠlyeket nem sikerĂźlt idejĂŠben megszerezni – tudta meg lapunk.

Az ĂŠpĂ­tkezĂŠs azonban ma mĂĄr gyors Ăźtemben zajlik. Mostanra szerkezetkĂŠsz lett a kĂśzponti ĂŠpĂźlet, ahol egyebek mellett a laboratĂłrium, illetve a szĂĄmĂ­tĂłgĂŠpkĂśzpont kap majd helyet. Az ĂŠpĂ­tmĂŠnyen belĂźl mĂĄr a szerelĂŠsi munkĂĄlatok zajlanak. RĂśvidesen elkĂŠszĂźl az Ăşgynevezett technolĂłgiai ĂŠpĂźlet szerkezete is, ahol ugyancsak a belső szerelvĂŠnyezĂŠsi munkĂĄlatokkal folytatĂłdik majd a kivitelezĂŠs. A tervek szerint 2009 elejĂŠre elkĂŠszĂźl a mĂŠlysĂŠgi tĂĄrolĂłtĂŠr egy rĂŠsze is, elsőkĂŠnt a szakemberek kĂŠt tĂĄrolĂłkamrĂĄt alakĂ­tanak ki.

A lĂŠtesĂ­tmĂŠny megĂŠpĂ­tĂŠse azĂŠrt sĂźrgető feladat, mert a lerakĂłnak minĂŠl hamarabb be kell fogadnia a PaksrĂłl ĂŠrkező kis ĂŠs kĂśzepes radioaktivitĂĄsĂş hulladĂŠkot. (Az e kategĂłriĂĄba tartozĂł sugĂĄrzĂł anyagok tĂśbbnyire vĂŠdőruhĂĄk, szerszĂĄmok.) A korĂĄbban a paksi atomerőműben keletkező, kismĂŠrtĂŠkben radioaktĂ­v anyagokat befogadĂł pĂźspĂśkszilĂĄgyi lerakĂł ugyanis mĂĄr betelt, ĂŠs a paksi erőmű terĂźletĂŠn lĂŠtesĂ­tett ideiglenes tĂĄrolĂł kihasznĂĄltsĂĄga is csaknem teljes lett az elmĂşlt ĂŠv vĂŠgĂŠre.

ÉrtesĂźlĂŠseink szerint az első alacsony radioaktivitĂĄsĂş hulladĂŠkkontingens, amelyet a bĂĄtaapĂĄti befogadĂł ĂĄllomĂĄsra szĂĄllĂ­tanak, mintegy hĂĄromezer hordĂł szennyezett anyagbĂłl ĂĄll majd. Ezeket ĂĄtmenetileg a lĂŠtesĂ­tmĂŠny terĂźletĂŠn a most kĂŠszĂźlő ideiglenes tĂĄrolĂłtĂŠrben helyezik el.

Tavaly 6,9 milliĂĄrd forint jutott a bĂĄtaapĂĄti lĂŠtesĂ­tmĂŠny kialakĂ­tĂĄsĂĄval kapcsolatos tervezĂŠsi ĂŠs előkĂŠszĂ­tĂŠsi feladatok elvĂŠgzĂŠsĂŠre, illetve a kivitelezĂŠsi munkĂĄlatokra. Ebben az ĂŠvben viszont hozzĂĄvetőleg nyolcmilliĂĄrd forintot kĂźlĂśnĂ­tenek el arra, hogy az ĂŠpĂ­tĂŠsi munkĂĄk első Ăźteme időben, az ĂŠv vĂŠgĂŠig befejeződjĂśn. (Az első fĂĄzisban a felszĂ­ni ĂŠpĂ­tmĂŠnyek nagy rĂŠsze ĂŠs az infrastruktĂşra ĂŠpĂźl ki.) A tervek szerint a 2013-ig tartĂł ĂŠpĂ­tkezĂŠs – telephely-kivĂĄlasztĂĄstĂłl az utolsĂł ĂŠpĂźletrĂŠsz elkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠig – Ăśsszesen mintegy 60-66 milliĂĄrd forint rĂĄfordĂ­tĂĄst igĂŠnyel majd.

Â