close
Mol–OMV-frigy: versenyjogi aggályok
Egyéb - Olaj

Mol–OMV-frigy: versenyjogi aggályok

Az előzetes vĂĄrakozĂĄsoknak megfelelően csĂźtĂśrtĂśkĂśn Ăşgy hatĂĄrozott az EurĂłpai BizottsĂĄg, hogy rĂŠszletes vizsgĂĄlatot indĂ­t a Mol OMV ĂĄltal tervezett fĂślvĂĄsĂĄrlĂĄsa ĂźgyĂŠben. A testĂźlet jĂşlius 22-ig adott magĂĄnak hatĂĄridőt arra, hogy vĂŠglegesen eldĂśntse: az ĂśsszefonĂłdĂĄs jelentősen korlĂĄtoznĂĄ-e a tĂŠnyleges versenyt az egysĂŠges piacon – Ă­rja a NĂŠpszava.

„Ez a fĂślvĂĄsĂĄrlĂĄs szĂĄmos, stratÊ­gia­i­lag fontos energiapiacot ĂŠrintene. EzĂŠrt nagyon fontos, hogy a BizottsĂĄg a lakossĂĄgi ĂŠs iparĂĄgi fogyasztĂłk szĂĄmĂĄra egyarĂĄnt biztosĂ­tsa a hatĂŠkony verseny fennmaradĂĄsĂĄt” – nyilatkozta a dĂśntĂŠs utĂĄn Neelie Kroes versenypolitikai biztos.

Az EurĂłpai BizottsĂĄg a csĂźtĂśrtĂśkĂśn lezĂĄrult előzetes vizsgĂĄlatĂĄt kĂśvetően Ăşgy Ă­tĂŠlte meg, hogy a tervezett egyesĂźlĂŠs szĂĄmos versenyjogi aggĂĄlyt kelthet, ezĂŠrt rĂŠszletes, Ăşgynevezett mĂĄsodik fĂĄzisĂş ĂĄtvilĂĄgĂ­tĂĄst rendelt el, leszĂśgezve, hogy a vizsgĂĄlat megindĂ­tĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł hatĂĄrozat nem befolyĂĄsolja annak vĂŠgeredmĂŠnyĂŠt.

Az uniĂłs vĂŠgrehajtĂł testĂźlet megĂ­tĂŠlĂŠse szerint a „bejelentett Ăźgylet kĂŠt erős, integrĂĄlt olaj- ĂŠs gĂĄzipari vĂĄllalat ĂśsszefonĂłdĂĄsĂĄt eredmĂŠnyeznĂŠ, amelyek mindegyike tĂśbb kĂśzĂŠp- ĂŠs kelet-eurĂłpai orszĂĄgban tevĂŠkenykedik. EzĂŠrt a BizottsĂĄg mĂŠlyrehatĂł vizsgĂĄlatot indĂ­tott, hogy rĂŠszletesen megvizsgĂĄlja a bejelentett Ăźgyletnek a finomĂ­tott olajtermĂŠkek ĂŠs a fĂśldgĂĄz piacĂĄra gyakorolt lehetsĂŠges hatĂĄsĂĄt. A BizottsĂĄg elsősorban azt vizsgĂĄlja, hogy milyen hatĂĄssal jĂĄr a finomĂ­tott olajtermĂŠkek kĂśzĂŠp- ĂŠs kelet-eurĂłpai piacĂĄra a kĂŠt tĂĄrsasĂĄg kőolaj-finomĂ­tĂłinak egy kĂŠzben valĂł egyesĂ­tĂŠse” – ĂĄll a brĂźsszeli kĂśzlemĂŠnyben.

Az osztrĂĄk OMV a sokak ĂĄltal tĂźrelmetlenĂźl vĂĄrt csĂźtĂśrtĂśki dĂśntĂŠst kĂśvetően szinte azonnal nyilatkozatot adott ki, amelyben ĂźdvĂśzli, hogy az EurĂłpai BizottsĂĄg tovĂĄbbi figyelmet ĂŠs időt szentel az Ăźgylet rĂŠszletes tanulmĂĄnyozĂĄsĂĄnak. Az osztrĂĄk cĂŠg leszĂśgezi: a rĂŠszletes vizsgĂĄlatok nem rendkĂ­vĂźliek ezen a terĂźleten. „Az OMV tovĂĄbbra is meg van győződve arrĂłl, hogy az OMV ĂŠs a Mol egyesĂźlĂŠse mind a rĂŠszvĂŠnyesek, mind az EU ĂŠs a tĂŠrsĂŠg ĂŠrdekeit szolgĂĄlja, a befektetĂŠsek ĂŠrtĂŠkĂŠnek emelkedĂŠse ĂŠs az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄg szempontjĂĄbĂłl egyarĂĄnt”.

Â