close
Ötletek és alkalmazások garmadája a megújulók piacán
Egyéb - Megújuló

Ötletek és alkalmazások garmadája a megújulók piacán

A hatĂĄridős piacok 105 dollĂĄr fĂślĂŠ kapaszkodĂł hordĂłnkĂŠnti nyersolajĂĄra, ĂŠs az egyre ambiciĂłzusabb klĂ­mavĂŠdelmi politikĂĄk sorra keltik ĂŠletre a megĂşjulĂł forrĂĄsok hasznosĂ­tĂĄsĂĄnak alkalmazĂĄsait, ĂŠs a legkĂźlĂśnfĂŠlĂŠbb Ăşj Ăśtleteket. Így pĂŠldĂĄul januĂĄr vĂŠgĂŠn kicsit elszomorodhattunk, hogy az amerikai EnergiaĂźgyi MinisztĂŠrium gyakorlatilag megvonta tĂĄmogatĂĄsĂĄt – a kĂśltsĂŠgek jelentős nĂśvekedĂŠse lĂĄttĂĄn – a FutureGen projekttől, amely a tiszta szĂŠn technolĂłgia legnagyobb szabĂĄsĂş vĂĄllalkozĂĄsa volt. Az Ă­gĂŠretes terv nemcsak a szĂŠndioxid kibocsĂĄtĂĄst eliminĂĄlta volna a szĂŠnbĂĄzisĂş erőműben, hanem a hidrogĂŠn előĂĄllĂ­tĂĄs motorja is lehetett volna.

Semmi vĂŠsz, a bioĂźzemanyagok vidĂŠkĂŠn jĂłszerĂŠvel hetente ĂŠrkeznek biztatĂł hĂ­rek. KĂŠtsĂŠgkĂ­vĂźl kiemelkedő ĂşjsĂĄg volt, hogy a Virgin Atlantic egyik jĂĄratĂĄn kiprĂłbĂĄltĂĄk a nĂśvĂŠnyi eredetű hajtĂłanyag alkalmazhatĂłsĂĄgĂĄt. A Boeing 747-es gĂŠp a londoni HeathrowrĂłl az amszterdami Sciphol reptĂŠrre Ăşgy tette meg az utat, hogy nĂŠgy hajtĂłműve kĂśzĂźl az egyikben 20 szĂĄzalĂŠkban kĂłkusz- ĂŠs pĂĄlmaolaj alapĂş hajtĂłanyagot kevertek a hagyomĂĄnyos ĂĄsvĂĄnyolaj alapĂş Ăźzemanyaghoz.

7 600 mĂŠter magasan – kis lĂŠpĂŠs az utasoknak, hatalmas ugrĂĄs a bioĂźzemanyagok karrierjĂŠben, idĂŠzhetnĂŠnk nĂŠmileg tĂşlzĂłan a Holdra szĂĄllĂĄs elhĂ­resĂźlt mondatait. ValĂłban, elĂŠggĂŠ kĂŠzzelfoghatĂł bizonyĂ­tĂŠk a bioĂźzemanyagok ĂŠletkĂŠpessĂŠge terĂŠn. A kĂśzĂśnsĂŠges hajtĂłmű jĂłl bĂ­rta a biodĂ­zelt, persze nem ĂĄrt az ĂłvatossĂĄg, hiszen a nagyobb magassĂĄgokban uralkodĂł alacsonyabb hőmĂŠrsĂŠkleten a nĂśvĂŠnyolaj alapĂş Ăźzemanyag hajlamos kellemetlen tulajdonsĂĄgokat mutatni.

Nagyobb gond, amint arra ĂŠppen az ĂŠv elejĂŠn sorozatban megjelenő kutatĂĄsok eredmĂŠnyei rĂĄmutatnak, hogy a biodĂ­zel előĂĄllĂ­tĂĄsa vĂŠgső soron tĂśbblet szĂŠndioxid-kibocsĂĄtĂĄssal jĂĄrhat, hiszen a brazil pĂĄlmaerdők jelentős terĂźleteit irtjĂĄk ki előĂĄllĂ­tĂĄsuk kĂśzben. Emellett – tĂşl azon, hogy mĂĄris felhajtotta a főzőolaj ĂĄrĂĄt – aligha kĂŠpes jelentős mĂŠrtĂŠkben fedezni a kereskedelmi lĂŠgiflottĂĄk Ăźzemanyag ĂŠhsĂŠgĂŠt.

A problĂŠmĂĄk azonban arra valĂłk, hogy Ăşj megoldĂĄsokkal ĂĄlljanak elő a kutatĂłk. A kaliforniai egyetem munkatĂĄrsai szerint az algĂĄk jelenthetik a legkomolyabb segĂ­tsĂŠget. Az algĂĄk sajĂĄt testtĂśmegĂźk 60 szĂĄzalĂŠkĂĄt kitevő olajat kĂŠpesek gyĂĄrtani, ĂŠs kihĂşzhatjĂĄk a bajbĂłl azokat az orszĂĄgokat, amelyek szĂĄntĂłfĂśldi terĂźlete nem volna kĂŠpes fedezni a bioĂźzemanyag szĂźksĂŠgletet.

Nyolc milliĂł hektĂĄr felĂźlet algaĂĄllomĂĄnya az USA teljes kĂśzlekedĂŠsi Ăźzemanyag igĂŠnyĂŠt fedezni tudnĂĄ a teljes szĂĄntĂłfĂśldi terĂźlet 2-3 szĂĄzalĂŠkĂĄt igĂŠnybe vevő helyen. A kemĂŠnyĂ­tőt termelő algĂĄk rĂŠvĂŠn nemcsak ĂŠdesvĂ­zben, hanem tengervĂ­z felĂźleten is lehetne vĂŠgső soron bioĂźzemanyagot gyĂĄrtani, vĂŠgső soron a nap energiĂĄjĂĄt hasznosĂ­tĂł organizmusok segĂ­tsĂŠgĂŠvel.

Vannak persze olyanok is, akik nem bĂ­zzĂĄk a napenergiĂĄt ĂŠlőlĂŠnyekre, hanem a jĂłl bevĂĄlt, hagyomĂĄnyos utakon jĂĄrnak. A koncentrĂĄlt napenergia alkalmazĂĄsok kisebb mĂŠretű vĂĄltozatai irĂĄnt is ĂŠlĂŠnk ĂŠrdeklődĂŠs mutatkozik. Ezek nem a fotovoltaikus hatĂĄsra ĂŠpĂ­tenek, ĂŠs nem is egyszerű kollektorok, hanem a fĂłkuszĂĄlt hővel termelt gőz hajtja a turbina-generĂĄtor szettet. Eddig inkĂĄbb monstre lĂŠtesĂ­tmĂŠnyek terveit ismerhettĂźk meg főleg AusztrĂĄliĂĄbĂłl, mostanĂĄban azonban az USÁ-ban kisebb mĂŠretekben is gombamĂłd szaporodnak a legutĂłbbi hĂ­radĂĄsok szerint.

A napsĂźtĂŠs ĂĄldĂĄsait kevĂŠsbĂŠ ĂŠlvező ĂŠszaki orszĂĄgokban ez nyilvĂĄn nem fog elterjedni. De hogy nĂŠmi vigaszt nyĂşjthassunk, arrĂłl a grenoble-i atomkutatĂłk gondoskodtak. VizsgĂĄlĂłdĂĄsaik sorĂĄn Ăşgy talĂĄltĂĄk, hogy az esőcseppek eleddig kĂĄrba vesző energiĂĄja hasznosulhatna a piezoelektromos hatĂĄs megnyergelĂŠsĂŠvel.

A kĂźlĂśnbĂśző csapadĂŠkfajtĂĄk eltĂŠrő mĂŠretű cseppjeinek vizsgĂĄlata arra az eredmĂŠnyre jutott, hogy a 1 millimĂŠter ĂĄtmĂŠrőjű szemerkĂŠlő eső 2 mikrojoule kinetikai energiĂĄt hordoz, a felhőszakadĂĄs 5 millimĂŠteres cseppjei viszont mĂĄr 1 millijoule-t eredmĂŠnyeznek. A piezoelektromos felĂźletre eső cseppek – mĂŠretĂźk fĂźggvĂŠnyĂŠben – legalĂĄbb 1 mikrowatt villamos teljesĂ­tmĂŠnyt adnak le. Kisebb elektronikai eszkĂśzĂśk ĂźzemeltetĂŠsĂŠre ĂŠjszaka is kivĂĄlĂłan alkalmasak lehetnek az erre ĂŠpĂźlő alkalmazĂĄsok.

És ki tudja, mit hoz a klĂ­mavĂĄltozĂĄs. AkĂĄr mĂŠg nagyobb arĂĄnyĂş hasznosĂ­tĂĄs is szĂłba kerĂźlhet, ha csapadĂŠkosabbra fordul aszĂĄly helyett az időjĂĄrĂĄs.