close
Gáz aukciót tartott az E.ON Földgáz
Egyéb - Gáz

Gáz aukciót tartott az E.ON Földgáz

Az E.On FĂśldgĂĄz Trade Zrt. csĂźtĂśrtĂśkĂśn tartotta meg harmadik fĂśldgĂĄz aukciĂłjĂĄt a magyarorszĂĄgi gĂĄz aukciĂłs program keretĂŠben. A rĂŠszvevő 8 vĂĄllalat kĂśzĂźl 6, Ăśsszesen 1,1 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt vĂĄsĂĄrolt meg az online aukciĂł sorĂĄn. A kikiĂĄltĂĄsi ĂĄr az E.On FĂśldgĂĄz sĂşlyozott beszerzĂŠsi ĂĄtlagĂĄrĂĄnak 97,4 szĂĄzalĂŠka volt ĂŠs az aukciĂł a harmadik menetig jutott. A szerződĂŠseket 2008. jĂşlius 1-től kezdődő hatĂĄllyal, kĂŠt gĂĄzĂŠvre kĂśtik ĂŠs a fĂśldgĂĄzt a Baumgarten ĂŠs BeregdarĂłc betĂĄplĂĄlĂĄsi pontokon 20/80 szĂĄzalĂŠk arĂĄnyban vehetik ĂĄt a nyertes vĂĄllalatok – tudtuk meg Kutas IstvĂĄn kommunikĂĄciĂłs vezetőtől.

A fĂśldgĂĄz aukciĂłs program cĂŠlja, hogy a gĂĄzkereskedők ĂŠs a feljogosĂ­tott fogyasztĂłk versenykĂŠpes, ĂĄtlĂĄthatĂł ĂŠs egysĂŠges feltĂŠtelek mellett juthassanak jelentős mennyisĂŠgű fĂśldgĂĄzhoz. A gĂĄz aukciĂłs program meghirdetĂŠsĂŠt az EurĂłpai BizottsĂĄg Ă­rta elő az E.On Ruhrgas International AG szĂĄmĂĄra, amikor a vĂĄllalat megvĂĄsĂĄrolta a Mol gĂĄznagykereskedő ĂŠs gĂĄztĂĄrolĂł cĂŠgeit. A kĂśtelezettsĂŠg ĂŠrtelmĂŠben az E.On FĂśldgĂĄz Trade 2006 ĂŠs 2013 kĂśzĂśtt minden ĂŠvben 1 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt bocsĂĄt on-line aukciĂłra Az EU előĂ­rĂĄs szerint az aukciĂłrĂłl visszamaradt gĂĄz egyharmadĂĄt a kĂśvetkező hĂĄrom ĂŠvben aukciĂłra kell bocsĂĄtani.

Az E.ON FĂśldgĂĄz Trade Zrt. az E.On Ruhrgas International 100 szĂĄzalĂŠkos tulajdonĂĄban ĂĄllĂł gĂĄznagykereskedő cĂŠg, mely hazĂĄnk legnagyobb gĂĄzimportőrekĂŠnt ĂŠs kĂśzĂźzemi nagykereskedőjekĂŠnt az orszĂĄg gĂĄzellĂĄtĂĄs-biztonsĂĄgĂĄnak egyik fő letĂŠtemĂŠnyese. A magyar gĂĄznagykereskedő ĂŠs gĂĄztĂĄrolĂł cĂŠgek 2006-os megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄval az E.On Csoport lett a mĂĄsodik legnagyobb kĂźlfĂśldi befektető MagyarorszĂĄgon.

A sikeres aukciĂłt kĂśvetően Dr. Matthias Keuchel, az E.On FĂśldgĂĄz Trade Zrt. igazgatĂłsĂĄgi tagja elmondta: az a tĂŠny, hogy az aukciĂł eljutott a harmadik menetig jĂłl mutatja, hogy milyen nagy volt az ĂŠrdeklődĂŠs. BĂ­zunk benne, hogy az aukciĂł arra ĂśsztĂśnĂśzi majd a nyertes vĂĄllalatok, hogy ĂŠljenek a piacnyitĂĄs nyĂşjtotta lehetősĂŠgekkel ĂŠs igyekezzenek minĂŠl hatĂŠkonyabban kihasznĂĄlni azokat.