close
Oroszország építi a bolgár Belene atomerőmű két blokkját
Atom - Egyéb

Oroszország építi a bolgár Belene atomerőmű két blokkját

Az Atomsztrojekszport fogja megépíteni a bolgár Belene atomerőmű két VVER-1000 blokkját. Az Orosz Nukleáris Társaság (NSR) közlése szerint az orosz cég a francia Arevával és a német Siemens-szel közösen fog dolgozni a projekten. A beruházás költsége csaknem 4 milliárd euró, a részletesebb költségtervek még nem ismertek. A tender győztesét 2006. október 30-án hirdette ki a bolgár Nemzeti Villamos Energia Vállalat (NEK) vezetősége. A győztes a cseh-amerikai konzorcium, a Skoda-Westinghouse páros elől nyerte el a munkát. (A Westinghouse-t egyébként nemrég a japán Toshiba vette meg.)

Az orosz szövetségi Atomenergia Ügynökség vezetője, Szergej Kirijenko szerint a tender elnyerése fontos az orosz atomenergia-ipar számára, mert új exportlehetőségeket nyit meg az ország számára.

A NEK közlése szerint a győztes tender olyan előnyöket tartalmazott, mint a lehetséges 60 éves üzemidő és a legmodernebb aktív és passzív biztonsági berendezések. A munka több mint 30%-át bolgár cégeknek, mint alvállalkozóknak adják át.

A bolgár kormány 2005-ben adta meg az engedélyt a belenei atomerőmű befejezésére. 2006-ban bejelentették, pályázatot hirdetnek két új blokk, összesen 2000 MW kapacitás megépítésére.
A román-bolgár határon, a Duna partján fekvő Belene építése 1986-ban kezdődött, de 1991-ben megakadt. Akkor az egyes blokk 65%-os készültségi szinten volt. Az eredeti terv az volt, hogy két blokkot építenek, és később további néggyel történő bővítést terveztek.

Jelenleg csak a Kozloduj atomerőmű üzemel Bulgáriában. Két blokk, a Kozloduj-3 és -4 2006 végén le fog állni, ez Bulgária Európai Uniós csatlakozásának egyik feltétele volt. Az egyes és kettes blokkot már leállították, így hamarosan csak az ötös és a hatos blokk üzemel majd.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.