close
Zöld utat kapott a paksi üzemidő hosszabbítás
Atom - Egyéb

Zöld utat kapott a paksi üzemidő hosszabbítás

Megkapta a Paksi Atomerőmű az üzemidő hosszabbításhoz szükséges környezetvédelmi engedélyt az elkészített környezeti hatástanulmány és az ehhez kapcsolódó közmeghallgatások alapján – jelentette be Kovács József, a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója azon a szerdai sajtótájékoztatón, melyet az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának paksi kihelyezett ülését követően tartottak. Ezzel együtt azt is elmondta, hogy az üzemidő hosszabbítás engedélyezésének következő lépéseként 2008-ra kell elkészíteni azt a programot, amely igazolja az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felé, hogy az erőmű nem cserélhető berendezései a további 20 év során is biztonságosan képesek üzemelni.

Kovács József az üzemzavar felszámolási munkáiról elmondta, hogy megtörtént az eddig levágott kazettafejek vizuális ellenőrzése, 20 darab fejet már áttettek az erre a célra gyártott speciális tároló tokokba, valamint a mintegy 600 kiló üzemanyag törmelékekkel megtöltött 11 tokot a hét végén átszállították a pihentető medencébe. Mindehhez Rónaky József, az OAH főigazgatója hozzátette, hogy az OAH igen komoly hatósági ellenőrzése mellett folynak a kárelhárítási munkák. Emellett az OAH szakemberei minden szükséges esetben helyszíni engedélyezési eljárást végeznek, ha módosítani kell az előzetes terveken, engedélyeken. Rónaky József felhívta a figyelmet arra is, hogy az OECD Nemzetközi Energia Ügynökségének tegnap jelent meg a 2006-ra vonatkozó anyaga, amely a világ energiahelyzetével foglalkozik. Ebben pedig hangsúlyozottan az szerepel, hogy az atomenergia nélkül nem lehet fedezni az egyre növekvő energiaigények.

A környezetvédelmi bizottság tagjai a látogatás során tájékoztatást kaptak az atomerőmű üzemidő-hosszabbításról és a 2. blokki 1. sz. akna helyreállításáról, majd a képviselők megtekintették az 1-2. blokki reaktorcsarnokban folyó munkálatokat. Ennek során meggyőződtek arról is, hogy a sérült üzemanyag eltávolításával összefüggő feladatok végrehajtása biztonságosan, és megfelelő ütemben halad – mondta Katona Kálmán a bizottság elnöke, majd hozzátette: az erőmű üzemidő hosszabbítása során nagyon lényeges az is, hogy azzal párhuzamosan véglegesen megoldódjon a hulladék elhelyezés kérdése is. Nagy Andor, a bizottság alelnöke az üzemidő hosszabbítás kapcsán elmondta, hogy Magyarországon nincs atomerőmű ellenes hangulat, valamint a parlamenti pártok is támogatják a nukleáris energiatermelést. Ez azért is lényeges, mert előbb-utóbb le kell folytatni az ország hosszú távú energiapolitikájára vonatkozó vitákat, melyeknek meg kell határozni azt az irányt, amely felé a jövőben el kell mozdulni.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.