close
A CEZ szerint Csehországnak 2015-ig nem lesz új atomerőműve
Áram - Egyéb

A CEZ szerint Csehországnak 2015-ig nem lesz új atomerőműve

Csehországnak 2015-ig, amikor az országban várhatóan energiahiány alakul ki, nem lesz új atomerőműve, mert ennek felépítése a rendelkezésre álló idő alatt már nem lehetséges – állítja Alan Svoboda, a Cseh Energetikai Művek kereskedelmi igazgatója.Egy ilyen építkezés előkészítése és megvalósítása nagyon bonyolult. Felépíteni két új energiablokkot Temelínben ennyi idő alatt nem reális” – jelentette ki Svoboda egy prágai energetikai fórumon, a CEZ szakértőinek tanulmányára hivatkozva. Megjegyezte: egy atomerőmű blokk felépítése a mai körülmények között mintegy 15 évig tart.

“Ha Csehország egy évtized alatt nem bővíti ki mai energiaforrásait, akkor valószínűsíthető az áramhiány” – szögezte le a CEZ képviselője.

A hosszú távú állami energetikai stratégia szerint mintegy 10-15 év múlva Csehország árambehozatalra szorul, ha addig nem épülnek új termelői kapacitások. Szakértői becslések szerint Csehországban 2020-ban már a szükséges áram mintegy 10 százalékát fog kelleni külföldről behozni, ha nem épülnek új kapacitások.

A CEZ egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogyan kívánja fejleszteni forrásait. A nyilvánosságra hozott elemzések szerint a kétharmad részben állami kézben lévő cég a jövőben új atomerőművekkel, szénalapú erőművekkel, valamint a megújuló források szélesebb körű felhasználásával is számol.

“Amint véglegesek lesznek az elképzelések és elkészülnek az első konkrét megvalósítási tervek, az anyagot természetesen nyilvánosságra hozzuk” – mondta újságíróknak Eva Nováková, a CEZ szóvivője.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.