close
Drágábban érkezik az olaj
Egyéb - Olaj

Drágábban érkezik az olaj

Az ukrán olajvezetéki társaság emelni kívánja az Ukrajnán keresztül szállított olaj tranzitdíját. Keleti szomszédján keresztül jut orosz olajhoz Magyarország is. Az ukrán olaj gerincvezetéket üzemeltető Ukrtransznyefty társaság a hasonló szerepű orosz Transznefttyel tárgyal az Ukrajnán keresztüli olajtranzit díjának emeléséről – idézi az RBC az ukrán társaság vezérigazgatóját, Igor Kirjusint. A vezető újságírók előtt közölte egy olaj- és gázipari konferencián, hogy továbbra is az orosz szállítóvállalat marad az ukrán társaság fő partnere.

Az idén várhatóan 44,6 millió tonna orosz olajat szállítanak Nyugatra Ukrajnán keresztül, a jövő évi mennyiség 50 millió tonna lesz. Ekkor ugyanis további olajszállítmány érkezik Velikotszkból a Transzdnyeszteri olajvezetéken keresztül Juzsnij kikötőjébe, ez pedig 5 millió tonna többletet jelent. Az Ukrtransznyefty arra is számít, hogy a Kremencsug finomító a mostani évi 6 millió tonnáról 8 millió tonnára növeli a termelését jövőre. Az is várható, hogy az Odessza-Brodi olajvezeték 5 millió tonna olajat továbbít 2007-ben.

Az év első tíz hónapjában az Ukrtransznyefty 38 millió tonna olajat szállított. Ez a tervezettnél több, a jövő évi várakozásnál viszont kevesebb.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.