close
Boszniában épít új hőerőművet a CEZ
Áram - Egyéb

Boszniában épít új hőerőművet a CEZ

A boszniai Szerb Köztársaságban épít új 600 megawatt teljesítményű hőerőművet a Cseh Energetikai Művek (CEZ) – jelentette be szerdán Prágában sajtóközleményben a CEZ. Milan Jelics, a boszniai Szerb Köztársaság energetikai és fejlesztési minisztere szerint a felek várhatóan már pénteken alá is írják a szerződést.A hőerőmű Gacko város szomszédságában fog megépülni, s a beruházás értéke 1,45 milliárd euró – közölte Eva Nováková, a CEZ szóvivője.

A boszniai kormányzat négy szénalapú erőműre írt ki versenypályázatot, amelyek együttes teljesítménye meghaladja majd a 2000 megawattot. A pályázat utolsó körébe négy csoport – CEZ, az osztrák APET, a német EnBW és a svájci-kazah BMG/Kaztransgas – jutott.

A CEZ közleményéből az nem derül ki, hogy a további három hőerőművet ki fogja felépíteni, illetve született-e róluk is már döntés.

A csehek korábban két boszniai szénbánya felújítását is megpályázták, de ennek a pályázatnak az eredménye sem ismeretes. Ugyancsak még nem ismeretes a szintén Gacko mellett felépülő új vízerőműre kiírt pályázat eredménye sem. A CEZ ebben is érdekelt.

A cseh energetikai csoport az idén nagyon erőteljesen terjeszkedik a boszniai energetikai piacon. A CEZ és az Elektroprivreda RS áramszolgáltató már júniusban szerződést írtak alá két új hőerőmű felépítéséről a boszniai Szerb Köztársaság déli részén, s a csehek egy ottani szénbányát is megvettek. Ennek a tranzakciónak az értéke cseh közlés szerint meghaladja az 1,5 milliárd eurót.

A CEZ többször is leszögezte, hogy a balkáni energetikai piacot stratégiai fontosságúnak tartja a maga számára és terjeszkedni kíván ott.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.