close
Óriás transzformátort szállított az MVM OVIT a Mavirnak
Áram - Egyéb

Óriás transzformátort szállított az MVM OVIT a Mavirnak

2015. április 13-án, speciális szállítóeszközökkel nagyméretű transzformátort szállított az MVM OVIT Zrt. a MAVIR ZRt. martonvásári alállomására. A könnyebb szállítás érdekében szétszerelt transzformátortest tekintélyes méretű: több mint 8 méter hosszú tömege pedig közel 150 tonna, amely nyolc kamion súlyának felel meg.

Az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. szállítási üzeme – amely évtizedek óta végzi az energetikai ipar nagyberendezéseinek nehézszállítását– az ABB transzformátorgyártó üzletágától arra kapott megbízatást, hogy a transzformátort 2015 áprilisában Lengyelországból a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. martonvásári alállomására szállítsa.

A szállításra előkészített transzformátortest tekintélyes méretekkel rendelkezik: 8,4 méter hosszú, 3,8 méter széles, 4,45 méter magas, tömege pedig 147 tonna. Az óriás transzformátor speciális vasúti szállítóvagonnal érkezett a kápolnásnyéki vasútállomásra, ahol az MVM OVIT Zrt. nehézszállító szakcsoportja átrakta a társaság egyedi kialakítású, konzolos, közúti szállítóeszközébe. A munkafolyamat különlegességét az adta, hogy az áthelyezés – a vagon és a szállítójármű hidraulikus emelési képességeit kihasználva – daru nélkül történt. A magyarországi villamosenergia-átviteli hálózaton összesen három ilyen méretű transzformátor található, ebből kettő a martonvásári, egy pedig a sajószögedi alállomáson.

A közúti szállítószerelvény szintén extra méretű: 66 méter hosszú, 3,8 méter széles, 4,45 méter magas és 320 tonna össztömegű. A 2×10 tengelyen, tengelyenként 8 keréken, vagyis összesen 160 keréken guruló szerelvény négy kamion hosszának és nyolc kamion tömegének felel meg, továbbá 11 méterrel hosszabb, mint a budapesti Nagykörúton közlekedő Combino villamos.

A transzformátort a nehézszállítók a szerelvényről az előkészített alapra helyezték. Miután valamennyi részegység a helyszínre érkezik, az MVM OVIT Zrt. alállomás-építő szakembereinek feladata lesz, hogy a transzformátort felszereljék és 2015 május végéig üzembe helyezzék, hogy az átviteli hálózat 400 és 220 kV-os elemei között biztosítsa az energia áramlását.

A berendezés az erőművekben termelt villamos energia áramerősségét és feszültségét képes megváltoztatni, így lehetővé válik az elektromos energia nagyobb távolságra történő gazdaságos szállítása, illetve annak sokrétű felhasználása is. A szállítás közbeni veszteség minimalizálása érdekében az energiaátviteli feszültség nagyobb átviteli távolságok esetén 120, 220, 400 kV, a nemzetközi együttműködési rendszerben 400, 750 kV.