close
Szigorodnak az épületenergetikai előírások
Áram - Egyéb - Távhő

Szigorodnak az épületenergetikai előírások

Szigorúbb energetikai követelményeknek kell majd megfelelniük az épületeknek, az energiafelhasználás mértékét folyamatosan csökkenteni kell az uniós szabályozás várható átültetését követően, 2020-ra pedig az épületeknek meg kell közelíteniük a nulla energiafelhasználást – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

A változásokról az érdeklődők április 15. és 19. között a Construma építő- és építőanyag-ipari szakkiállítás keretein belül megrendezendő Öko City interaktív kiállításon és fórumon is tájékozódhatnak. A kiállítson bemutatnak egy közel nulla energiaigényű családi házat is, amelyben a látogatók végigsétálva megismerkedhetnek a környezettudatos és költséghatékony építés és felújítás során alkalmazandó technológiákkal.

Az uniós előírás szerint, ahol eddig 8 centiméter hőszigetelés is elég volt a falakra és a födémekre, ott 14-16 centimétert kell beépíteni. Az aljzatbeton alá már teljes felületen kell hőszigetelés és legalább 14 centiméter a megfelelő. A lapostetőkre 16 cm helyett ezentúl 24 centiméter a minimum. A külső nyílászárók szinte csak 3 rétegű üvegezéssel készülhetnek.

Az ÉVOSZ szerint ugyanakkor a szigorítások nem drágítják jelentősen az új építkezéseket és a felújításokat szakszerű kivitelezés és optimális anyagválasztás esetén.

Az Öko Cityn a látogatóknak a megnövekedett energetikai követelményekről, a várható jogszabályokról és a környezettudatos, fenntartható építésről ad tájékoztatást a többi között a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Miniszterelnökség, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI), az Országos Katasztrófavédelem, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.