close
Magához tér az energiahatékonysági piac?
Áram - Egyéb - Emisszió - Távhő

Magához tér az energiahatékonysági piac?

Legnagyobb problémának a bizonytalan gazdasági és változó jogszabályi környezetet, a finanszírozás hiányát és a rezsicsökkentés energiahatékonysági beruházásokat visszafogó hatását tartják.

Pozitív várakozással állnak az év legnagyobb építőipari szakvására elé az energiahatékonysági szektor képviselői, derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet legfrissebb felméréséből. Komoly eredmény, hogy a válaszadók több mint harmadánál a 12 hónappal korábbihoz képest növekedés állt be a megrendelésekben. 40 százalékuknál a korábbival azonos a megrendelés állomány.

Bevételeik alakulása a korábbi évekhez képest a válaszolók több mint fele szerint meghaladta az előző évet, 2014-et a cégek 80%-a nyereséggel zárta. Az építőipar egészéhez képest az energiahatékonysági szektor pozitívabb képet fest, hiszen az év végi stagnálást követően az év elején az építőipari teljesítmény trendje minimális csökkenést mutatott.

Több olyan tényező merült fel azonban a vállalatok életében, amely visszafogja sikerességüket. A legfőbb akadályt a bizonytalan gazdasági,- és a változékony jogszabályi környezet jelenti. Elég példaként az idén bevezetett környezetvédelmi termékdíjat megemlíteni, amely a kazánokat is érinti. A kereslet hiánya még mindig komoly korlátozó tényező, melyben a rezsicsökkentés is szerepet játszik beruházás-visszafogó hatása miatt a válaszadók szerint. Nehézségként merült fel az is, hogy az energetikai felújítás hasznáról meggyőzött háztartások esetén a finanszírozás biztosítása válik – már-már átléphetetlen – akadállyá.

A pénzügyi problémák sok cég életét megnehezítik. Emiatt többen is úgy gondolják, hogy 2014 legnagyobb eredménye, hogy talpon tudtak maradni. Ennek ellenére a válaszadók várakozásai pozitívak, bíznak abban, hogy az energiahatékonysági piac helyzete javulni fog a 2015-ös évben. Érdekes látni azonban, hogy a szektor egészére vonatkozó pozitív várakozások nem találkoznak teljesen a saját cégük helyzetének megítélésével: ott visszafogottabbak a várakozások. Ezt támasztják alá a foglalkozási szintre vonatkozó előrejelzések is: kétharmaduk nem tervez létszámfejlesztést.
A válaszadók többsége megegyezett abban a tekintetben is, hogy egy hosszú távú energiahatékonysági stratégia, és annak kiszámítható, lefektetett tervek mentén történő megvalósítása elengedhetetlen az ágazat tartós növekedéséhez.