close
Nem tárgyal a palagázról az országgyűlés fenntarthatósági bizottsága
Egyéb - Gáz

Nem tárgyal a palagázról az országgyűlés fenntarthatósági bizottsága

A parlament fenntartható fejlődés bizottsága hétfői ülésén az ellenzéki tagok igen szavazata és a kormánypártiak tartózkodása mellett úgy döntött, hogy nem folytatja le az energetikai tárgyú törvényeket módosító törvényjavaslat részletes vitáját.

Sallai R. Benedek (LMP) bizottsági elnök kifejtette, a részletes vitában való részvétel azért lett volna fontos, mivel a tervezet a jelenlegi 12 százalékról 2 százalékra csökkenti a palagáz-kitermelés bányajáradékát, a technológia ugyanakkor komoly környezeti hatással jár, ezért megfontolandó, hogy támogatható-e.
Sallai R. Benedek megjegyezte, hogy az ilyen kitermelést az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség egyszer már megtiltotta, éppen a környezetvédelmi veszélyek miatt. A bizottság ugyanakkor egyhangúlag támogatta az energiahatékonyságról szóló törvényjavaslat részletes megtárgyalását.

Vita után a bizottság úgy döntött, hogy a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepén kialakult helyzetről később kér tájékoztatást. Bencsik János (Fidesz) alelnök úgy vélte, hogy a pénteken kiküldött felkérésre sem a Földművelésügyi Minisztérium, sem pedig a Miniszterelnökség nem tudott felkészülni, ezért nem is küldték el a bizottsági ülésre a képviselőiket. Viszont kellő felkészülés után – amikor már a cselekvési terv is kész – megtárgyalják az Illatos úti környezeti kár elhárítását.

Sallai R. Benedek múlt pénteken kezdeményezte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter meghallgatását, mert úgy vélte, a kormánynak választ kell adnia a budapesti Illatos úti veszélyeshulladék-tárolóban tapasztalható életveszélyes, környezetkárosító állapotokra. A Budapest belterületén, a szabad ég alatt tárolt kétezer tonna, részben azonosítatlan veszélyes hulladék évek óta szivárog – fejtette ki az ellenzéki képviselő, hozzátéve: nyáron locsolni kell a tűz- és robbanásveszélyes hulladékot, így az folyamatosan a talajba, talajvízbe jut.