close
A rezsivel kampányol a Munkáspárt
Áram - Egyéb - Gáz

A rezsivel kampányol a Munkáspárt

A lakossági energiaszolgáltatási díjak befagyasztása, sőt a díjszabások hatósági csökkentésének lehetősége, valamint a brüsszeli döntési hatáskörök érdemi kiszélesítése esetére a brit EU-tagságról szóló népszavazás ígérete is szerepel a brit Munkáspárt választási programjában.

Nagy-Britanniában május 7-én tartják a parlamenti választásokat, és a Labour vezetője és miniszterelnök-jelöltje, Ed Miliband hétfőn mutatta be a legnagyobb ellenzéki párt 86 oldalas programját. A kiemelt pontok között szerepel, hogy választási győzelme esetén a Munkáspárt a kormányalakítás utáni egyik első lépésként 2017-ig befagyasztja a lakossági energiaárakat, és felruházza az ágazati felügyeletet a díjszabások hatósági csökkentésének jogával már az idei télen.

A munkáspárti kormány emellett szétválasztaná a brit lakossági energiapiacon domináns szerepet játszó hat legnagyobb magánszolgáltató cég energiatermelési és elosztó üzletágait, és kötelezné ezeket a cégeket “könyveik megnyitására”. A szolgáltatóknak egyszerűsíteniük kellene árképzésüket is, annak érdekében, hogy a fogyasztók könnyebben összehasonlíthassák az árakat és kiválaszthassák a legkedvezőbb csomagokat – áll a Munkáspárt programjában.

Mindezek végrehajtására erőteljes jogkörökkel bíró új energiapiaci felügyelet jönne létre, amelynek joga lenne akár a működési engedélyétől is megfosztani azt a szolgáltató céget, amely “visszaeső módon” rendre megkárosítja a fogyasztókat. Miliband a párt közműdíj-befagyasztási terveit már tavaly bejelentette, azzal a véleményével indokolva az elképzelést, hogy az energiaszolgáltató cégek “túl hosszú ideje” számláznak a kelleténél többet a felhasználóknak, és ezt azért tehetik, mert “a piac nem működik”.