close
Óriás Szahali-szerződés
Egyéb - Gáz

Óriás Szahali-szerződés

A következő 22 évben összesen 6 milliárd dollár értékben szállít földgázt a Tokyo Electric Power Companynak (Tepco) a Sakhalin Energy. A Financial Times beszámolója szerint az 55 százalékban a Shell, 25 százalékban a Mitsui, és 20 százalékban a Mitsubishi tulajdonában álló orosz energiaipari cég a világ egyik legjelentősebb olaj és földgázkészletét ellenőrzi. A Tepco-val kötött óriásszerződés tekintetében döntő jelentőségű volt, hogy a három tulajdonos úgy döntött: 10 milliárd dollárt fordít a Sakhalin 2 olaj és gázmező fejlesztésére. A brit pénzügyi lap megjegyzi, ez lesz a legjelentősebb külföldi befektetés Oroszországban, és jelentősen megerősíti a Sakhalin sziget pozícióját a nemzetközi energiapiacon, mint stratégiai fontosságú forrás Japán, illetve a távol-keleti térség számára.

Oroszország évtizedek óta megbízható gázszállítója Nyugat-Európának. A Sakhalin 2 mező fejlesztése lehetővé teszi, hogy ezt a sikert megismételje a Ázsiában – értékelte a Tepco szerződést, illetve a 10 milliárd dolláros fejlesztési tervet Steve McVeigh, a Sakhalin Energy vezérigazgatója.

A tokiói erőműtársasággal kötött szerződés értelmében évente 1,2 millió tonna cseppfolyós földgázt szállít a Tepconak az orosz szénhidrogén-ipari vállalat. Ezzel együtt, további évi 1,1 millió köbméternyit szállít a Tokyo Gas-nak, várhatóan 2007-től, 24 éven át.

A Sakhalin Energy 1999-től termel, s a most elhatározott mezőfejlesztést követően teljes kapacitása évi 9,6 millió tonnára tehető. A társaságnál jelezték, a közeljövőben további jelentős gázszállítási szerződések megkötése várható.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.