close
A múlt hibáira vezethető vissza az áprilisi paksi rendellenesség
Áram - Egyéb

A múlt hibáira vezethető vissza az áprilisi paksi rendellenesség

Értesüléseink szerint napokon belül közzéteszi az Országos Atomenergia Hivatal azt a jelentését, amelyben az ápilis 10-én Pakson történt üzemzavar körülményeit összegzi és az atomerőmű ezzel kapcsolatos jelentését értékeli. Az erőmű mostani, és korábbi vezetése sem tartja magát vétkesnek a rendellenesség kialalkulásában – írja a Népszava. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a paksi erőmű II-es blokkja mellé telepített tisztítótartályban áprilisi rendellenesség valamennyi részletére kiterjedő, illetve az erőmű saját vizsgálatának az eredményeit összegző dokumentum már elkészült, s azt a hivatal vezetője már át is adta Csillag Istvánnak, a gazdasági és közlekedési tárca vezetőjének. Így a miniszter, aki egyben az Országos Atomenergia Bizottság elnöki tisztét is ellátja elsőként tanulmányozhatja és véleményezheti az összefoglalót.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) jövő hónap közepén hazánkba látogató szakemberei viszont az OAH a kormány számára elkészített összesítő jelentésnek a tartalmát is ellenőrzi. Ebben a jelentésben a hivatal az üzemzavarral kapcsolatos valamennyi információt összegfoglalja. Így a nemzetközi szakértők jelentésükben a Pakson történtek mellett minősítik a magyar atomenergia-hivatal tevékenységét is. Ezzel a kormányzat független értékelést kap a üzemzavar körülményeiről és az OAH munkájáról egyaránt.

Kováts Balázs, a Paksi Atomerőmű Rt. tájékoztatási a látogatási főosztályának a vezetője elmondta: az erőmű IV-es blokkjában befejeződött a fűtőanyag átrakása, a II-es blokkra pedig vissza került a reaktorzáró kupola. Emellett a nukleáris üzem vezetői megkezdték az egyeztetést az OAH vezetésével arról a munkatervről, amely a II-es blokk melletti tisztítótartály belsejének a kamerás vizsgálatára készült. A főosztályvezető cáfolta azt az Interfax Ukraina hírügynökség által kiadott hírt, amelyben egy ukrán szakértő azt állította, hogy Paksról áprilisban a szabványokat jelentősen meghaladó mennyiségű sugárzó anyagok jutottak a légkörbe. Kováts Balázs egyben azt a hírben szereplő állítást is viszautasította, hogy a paksi üzemben elavult blokkok üzemelnének. Mint mondta, az paksi áramtermelő egységeket világszerte a legszigorúbb a nyugat-európai szabványoknak is megfelelő reaktorokként tartják nyilván.

Kováts Balázs kijelentette, semmi alapja nincs azoknak félelemkeltő mobiltelefonos üzeneteknek, és elektronikus leveleknek sem, amelyek feladói azt állítják, hogy Pakson radioktív gázrobbanás, újabb súlyos rendellenesség történt. A nukleáris üzemben ugyanis nem történt semmilyen újabb üzemzavar.

Mészáros György vegyész, a Paksi Atomerőmű Rt. korábbi igazgatósági elnöke lapunknak elmondta: elfogadhatatlannak tartja azokat a törekvéseket, amelyek az erőmű előző vezetések a felelőssétételére irányulnak. A korábbi cégvezetés ugyanis nem tett olyan lépéseket amelyek a jelenlegi gondokhoz vezetettek. Mészáros emlékeztetett arra, hogy a nemrégiben bekövetekezett rendellenesség okai még a kilencvenes évek közepére vezethetőek vissza, amikor a tápvíz kollektorok tömeges cseréje lett volna szükséges. Ám ezt a feladatot nem hajtották végre, s emiatt, a késletetett csere végrehajtásához kellett később azt a vegyszeres kezelést alakalmazni, ami a korróziós anyagok kiválásához, vagyis fűtőelemek elszennyeződéséhez vezetett. A magnetit lerakódás eltávolítása végett elkerülhetelenné vált fűtőelemek tisztítása, a tisztítási művelet mikéntjéről azonban nem a nukleáris üzem előző vezetése döntött. Így az akkori cégvezetés még közvetve sem tehető felelőssé az áprilisi üzemzavarért.

A volt igazgatósági elnök kijelentette, mivel az erőmű jövőjét fontosnak tartja, kész segíteni a II-es blokkban kialakult gondok megoldásában. Hozzátette: a tavalyi kormányváltást követően minden korábbinál nagyobb arányú vezetőcserét hajtottak végre az atomerőműben, annak ellenére, hogy az üzem működésében a humán erőforrás az egyik legfontosabb kockázati tényező.

Mészáros György úgy fogalmazott: bízik abban, hogy tekintettel az ország gazdasági, illetve biztonsági érdekeire, a jövőben operatív, hatékony és szakértő cégvezetés gondolkodik majd a rendellenesség következményeinek a felszámolásáról.

Kováts Balázs a volt cégelnök véleményel kapcsolatban megjegyezte: az erőmű vezetése nem kíván az előző vezetésre mutogatni. A történtekkel kapcsolatos tények nyilvánosságra hozatalát azonban nem szándékozik megkerülni. Az adatokból pedig egyértelműen kiderül, hogy jelenlegi gondok egy korábban kialakult műszaki problémára, a fűtőanyagok elszennyeződésére vezethetőek vissza.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.