close
Bővítenék a temelíni atomerőművet
Áram - Egyéb

Bővítenék a temelíni atomerőművet

Milan Urban cseh ipari és kereskedelmi miniszter nem zárja ki, hogy a jövőben a dél-csehországi Temelíni Atomerőművet további blokkokkal egészítenék ki. A miniszter szerint a cseh energiagazdálkodásban 2030-ig a szén alapú energiatermelés lesz a döntő, de azután az atomenergia lesz a legfontosabb – jelentette az index.hu”Az elképzelések szerint 2015-ig új energiatermelő kapacitások építésére kerül sor. Addigra annak is el kellene dőlnie, hogy folytassuk-e az új blokkok építését Temelínben, vagy sem. Ha a válasz igen, akkor azok tervezését már 2010-ben el kell kezdeni” – jelentette ki a miniszter a Mladá Fronta Dnes című cseh lapban csütörtökön megjelent nyilatkozatában.

Arra a kérdésre, hogy a nemzetközi kritikák ellenére is elképzelhetőnek tartja-e a Temelíni Atomerőmű bővítését, Urban leszögezte: – Én ezt nagyon jól el tudom képzelni.

A Temelíni Atomerőmű jelenleg két, egyenként 1000 megawattos szovjet reaktorral és amerikai védőberendezésekkel működik próbaüzemben. Az osztrák kormány, valamint az osztrák, a cseh és a bajor környezetvédők élesen ellenezték az atomerőmű üzembe helyezését, mert az szerintük nem biztonságos. A cseh és az osztrák kormány megállapodása alapján az atomerőművet több nemzetközi szakértői fórum is megvizsgálta, és alaptalannak találta az aggodalmakat, igazat adva a cseh kormánynak.

A nyolcvanas években készült eredeti tervek egyébként négy reaktorral számoltak Temelínben.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.