close
A benzinár felszabadítását kérik a román olajcégek
Egyéb - Olaj

A benzinár felszabadítását kérik a román olajcégek

Romániában az idén, legkésőbb jövőre liberalizálni kell a benzin árát – jelentették ki egy szakmai tanácskozáson a két legnagyobb román olajtársaság, az állami Petrom és a magánkézben lévő Rompetrol vezetői – jelentette a FigyelőNet.

Gheorghe Constantinescu, a Petrom közelmúltban kinevezett új vezérigazgatója szerint az üzemanyag árának Romániában is el kell érnie az Európa többi államában ma jellemző literenkénti egy eurós átlagárat. Jelenleg Romániában átlag 61 eurócentet kell fizetni egy liter üzemanyagért.

A Petrom vezérigazgatója azt is hangsúlyozta, hogy az üzemanyag forgalmazásából származó bevételek 25-30 százalékát a román finomítói kapacitás korszerűsítésére, fejlesztésére kellene fordítani.

A Petrom vezetőjének véleményével teljesen egyetértett Dinu Patriciu, a román állami társaság jelenleg legnagyobb vetélytársa, a Rompetrol társaság elnöke. Patriciu szerint az üzemanyag literenkénti árából legkevesebb 15 eurócenttel kellene támogatni a román kőolaj-feldolgozókat.

Patriciu emlékeztetett arra, hogy jelenleg egy tonna ólommentes benzin ára Romániában 837 euró. Ebből 500 eurót tesznek ki az adók és az illetékek, a költség és az ár közötti tiszta árrés pedig 146 euró. Ugyanez az árrés Ausztriában 336 euró, Görögországban pedig 366 euró.

A Rompetrol elnöke szerint a román kőolajfinomítói kapacitásba az elkövetkező két évben legalább 800 millió dollárt kellene beruházni ahhoz, hogy az ágazat vonzó legyen a külföldi befektetők számára, illetve tevékenysége megfeleljen az Európai Unió elvárásainak. Gheorghe Constantinescu ugyanakkor bejelentette, hogy júniustól a Petrom emelheti árait, de ez az áremelés nem a termelők által követelt liberalizáció része lesz, hanem abból adódik, hogy az elmúlt időszakban az euró rendkívül megerősödött a román lejhez képest, és az állami költségvetésbe fizetett adókat, illetékeket az euró/lej árfolyam alapján számítják ki.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.