close
Új villamosenergia törvényt szorgalmaznak a kereskedők és a fogyasztók
Áram - Egyéb

Új villamosenergia törvényt szorgalmaznak a kereskedők és a fogyasztók

A jelenlegi villamosenergia törvény alkalmatlan a készülőben lévő új uniós árampiaci direktíva szerint 2007 július 1-vel bekövetkező teljes piacnyitás kezelésére, ezért mindenképpen új jogszabályt kell majd alkotni a villamosenergia szektor szabályozására – mondta Bakács István, az E.ON HUngária Rt. igazgatósági tagja egy szerdai kereasztal beszélgetésen az Industria szakkiállításon. A nagyfogyasztók jelenlévő képviselői is egyetértettek azzal, hogy a szabályozás alapvető változtatásokra szorul. Piac van, de valódi verseny nincs, azaz a közüzem és a szabadpiac között zajlik a verseny – sommázta Bakács István. A kerekasztalbeszélgetés résztvevői megerősítették, hogy nincs az árampiacon elegendő szabad erőművi kapacitás, és importkapacitás ahhoz, hogy valódi verseny ki tudjon alakulni.

Bakács István emlékeztett rá, hogy az új szabályozás részletei gyakorlatilag január 2-án jelentek csak meg, vagyis nem volt igazánm sok idő a versenypiaci felkészülésre, ezért némiképp meglepő a piac nyílásának üteme.

Az is világosan látszik, hogy a korlátozott piaci kínálat miatt azok jártak jól, akik gyorsan döntöttek, és kiléptak a közüzemből. Több nagyfogyasztó képcviselője ugyanakkor jelezte: nem sikerült elérniük az általuk elvárt árcsökkenést, vagyis nyugat-erurópai versenytársaikhoz képest továbbra is versenyhátrányban vannak.

Egyetértés volt abban, hogy az erőművi piac teljes felszabadítása némi lökést adhat a piacnak, ugyanakkor nem jelent ellátásbiztonsági kockázatot a közüzemi piacon. Bakács István szerint egy harmadik szlovák-magyar távvezetéki kapcsolat kiépítése is oldhatja a feszültségeket.

A valódi verseny kialakulása elsősorban szabályozási kérdés, ezért mindenképp szükségesnek tartják a nagyfogyasztók, a kereskedők és a szolgáltatók is a jelenlegi villamosenergia-törvény átalakítását, vagy még inkább egy új jogszabály megalkotását. Bakács IStván úgy vélte, miután a jelenlegi törvény amúgy sem alkalmas a készülőben lévő új uniós árampiaci direktíva szerint 2007 július 1.-től várható teljes piacnyitás kezelésére, előbb-utóbb úgy is új jogszabályt kell készíteni. Vagyis csak ezt kellene előrébb hozni, hogy a piaci feszültségek mielőbb megoldódjanak.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.