close
Lukoil: érvényes az iraki szerződés
Egyéb - Olaj

Lukoil: érvényes az iraki szerződés

A Lukoil kőolajtársaság továbbra is érvényesnek tekinti iraki koncessziós szerződéseit, és amennyiben akadályozva lenne azok végrehajtásában, a genfi választott bírósághoz fordul a legnagyobb orosz olajvállalat – jelentette az index.hu, nemeztközi hírügynökségi beszámolókra hivatkozva. Ezzel a BBC-nek arra a hétfői közlésére reagált a cég, amelynek értelmében az ideiglenes iraki vezetés felmondta szerződését a nyugat-kurnaki kőolajmező kiaknázásáról. A bagdadi politikusok tájékoztatása értelmében a közeljövőben nemzetközi társaságok bevonásával újratárgyalnak több koncessziót, ám ígéretük szerint nem diszkriminálják majd a Szaddám Huszein megbuktatott diktátor elleni háborút ellenző országokat.

A Lukoil szűkszavú közleménye szerint továbbra is élőnek tekintik a szerződést, és csak a legitim, a nemzetközi közösség által elismert bagdadi kormánnyal kíván majd tárgyalni a koncessziós szerződésről. A 68,5 százalékban az orosz kőolajvállalat, 25 százalékban az iraki olajügyi minisztérium, valamint az orosz Masinimport és Zarubezsnyefty érdekeltségében lévő konzorcium megalakításáról 1997-ben írták alá a szerződést, de azt lényegében nem tudták realizálni az Irakot sújtó nemzetközi szankciók miatt. A lelőhelyen található kőolajmennyiséget 20 milliárd barrelre, a beruházás összköltségét 6 milliárd dollárra becsülik szakértők.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.