close
A PKN nem a Molt választotta
Egyéb - Olaj

A PKN nem a Molt választotta

A cseh Unipetrol olajipari társaság privatizációjánál ismét feltűnt a tavaly már vételi szándékától visszalépett Agrofert: ezúttal a lengyel PKN Orlennel szövetségben érdeklődik a társaság megvásárlása iránt – jelentette a NapiOnline. A lengyel PKN Orlen bejelentette, hogy szándéknyilatkozatot írt alá a cseh-svájci Agrofert Holdinggal egy közös konzorcium létesítésének lehetőségéről, amely részt venne a cseh Unipetrol olajcég privatizációjában. Korábban még szó volt arról hogy a PKN Orlen a Mol Rt.-vel közösen indul az Unipetrol megszerzéséért.

A lengyel cég az elmúlt év júliusának végén szándéklevelet írt alá az Agroferttel arról, hogy közösenvilágítják át az Unipetrolt a cég 63 százalékos részvénycsomagjának esetleges megvásárlása céljából. A 361 millió euróra becsült tranzakció azonban kútba esett. Akkor az Agrofert az árvízekre és az Unipetrol tevékenységét károsan érintő egyéb tényezőkre hivatkozva megpróbálta lealkudni a vételárat. Mivel ez nem sikerült, az Agrofert szeptemberben elállt a vásárlástól.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.