close
Az EdF a piacnyitásról
Áram - Egyéb

Az EdF a piacnyitásról

Az EdF magyarországi érdekeltségei 2002-ben együttesen mintegy 422 millió euró nettó árbevételt és 26 millió euró adózás utáni eredményt értek el – jelentette az MTI.Daniel Dumont, az EdF magyarországi főigazgatója kedden sajtótájékoztatón, az Industria kiállításon elmondta: céljuk, hogy ezek az eredmények évről évre nőjenek és az EdF hosszú távú befektető maradjon a magyar piacon.

Az EdF 1995 óta van jelen Magyarországon, tulajdonos a Budapesti Erőmű Rt.-ben, a Démász Rt.-ben, a Vivendi Environnement-tel közös leányvállalata a Prometheus Rt. és az idén kezdte tevékenységét a szabadpiaci kereskedő cége, a D-Energia Kft.

A Budapesti Erőmű Rt. a budapesti agglomeráció fő hő- és áramtermelője, öt kombinált ciklusú áram- és hőtermelő egységgel rendelkezik, teljes beépített villamos teljesítménye 280 megawatt, hőteljesítménye 2.740 megawatt. Az erőmű 45 nagyfogyasztót lát el gőzzel, a megtermelt hőt pedig a Főtáv Rt-nek adja el. A cég adózás utáni eredménye 2002-ben 7,4 millió euró, nettó árbevétele 132 millió euró volt.

A Démász Rt. 736 ezer fogyasztót lát el, négy megyében tevékenykedik, a hazai villamos energia fogyasztás 11,26 százalékát szolgáltatja.

Dervarics Attila vezérigazgató szerint a Démász tavaly a tőzsde egyik legjobban teljesítő áramszolgáltatója volt. A cég nettó árbevétele 260 millió euró volt 2002-ben, adózás utáni eredménye 11,6 millió euró. A Démász évente 7,2 milliárd forintot fordít az áramszolgáltatás minőségének javítására.

A Prometheus Rt. 2002-ben 1,34 millió euró adózás utáni eredményt ért el, nettó árbevétele 29,7 millió euró volt. A Prometheus Rt-vel az EdF célja, hogy megerősítse pozícióját a távhő piacon.

A D-Energia Kft. a Démász és a budapesti erőmű közös kereskedővállalata.

A D-Energia még nem rendelkezik fogyasztói szerződésekkel, csak tárgyalásokat folytat erről. Azonban a EdF vezetői úgy vélik, a stabil szabadpiaci viszonyok csak 2-3 év múlva alakulnak ki Magyarországon. Az EdF-cégek szolgáltatási területén még egy feljogosított nagyfogyasztó sem lépett ki a szabadpiacra.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.