close
Óriás gázvezetéket épít a Gazprom
Egyéb - Gáz

Óriás gázvezetéket épít a Gazprom

TĂ­z ĂŠv kĂŠsĂŠssel, ĂĄm annĂĄl nagyobb felhajtĂĄssal vĂĄgott szerdĂĄn a Gazprom annak a gĂĄzvezetĂŠknek az ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠbe, amely a kĂśvetkező ĂŠvtizedek legnagyobb orosz gĂĄzmezőjĂŠt kĂśti Ăśssze a kĂźl- ĂŠs belfĂśldi fogyasztĂłkkal. Az ĂŠszak-oroszorszĂĄgi Jamal-fĂŠlszigeten fekvő, a tervek szerint 2011-ben beindulĂł Bovonyenkovo mező 2020-tĂłl ĂŠvi 220 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt biztosĂ­tana. Ez a Gazprom teljes jelenlegi fĂśldgĂĄzexportjĂĄval egyenlő – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Az Uhta-Bovonyenkovo szakasz első ĂśsszehegesztĂŠsĂŠt ĂźnnepĂŠlyesen levezĂŠnylő Alekszej Miller, a Gazprom elnĂśke ĂŠs Viktor Zubkov első kormĂĄnyfő-helyettes (a gĂĄzipari ĂłriĂĄs igazgatĂłtanĂĄcsĂĄnak elnĂśke) szerint a “gigantikus megaprojekt” nem szenved halasztĂĄst az energiahordozĂłk vilĂĄgpiaci ĂĄrĂĄnak csĂśkkenĂŠse ellenĂŠre sem.

– AmĂ­g ilyen fizetĂŠsĂźnk lesz, nem panaszkodunk – vallotta meg az Ăźnnepi csőszelet kĂśzelĂŠben ĂĄlldogĂĄlĂł munkĂĄs. A hegesztő szerint a munkĂĄk alatt havi 40-70 ezer rubelt (1 rubel 7,5 forint) keresnek a dolgozĂłk. – JĂł helyet talĂĄltak az ĂźnnepsĂŠgre, tĂĄvolabb mĂĄr mocsaras a vidĂŠk, nem is lesz kĂśnnyű ĂŠpĂ­teni, de fĂŠl kilomĂŠtert mĂĄr Ă­gy is Ăśsszeraktunk – mondja a fĂŠrfi az 1100 kilomĂŠterre fekvő vĂŠgcĂŠl felĂŠ nĂŠzve. A munkĂĄsok nem tartanak elbocsĂĄtĂĄsoktĂłl, a rĂŠgiĂłban a Gazprom a legnagyobb munkĂĄltatĂł – legfeljebb azt sajnĂĄljĂĄk, hogy a gĂĄzvezetĂŠkekre sok belfĂśldi fogyasztĂł nem tud csatlakozni. – 50 ezer rubel lenne a bekĂśtĂŠs, a tĂśbbsĂŠgnek ez megfizethetetlen. A cső csak elfut mellettĂźnk – vonja meg a vĂĄllĂĄt az egyik munkĂĄs. EkĂśzben az uhtai sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłn Miller kijelentette, hogy a jĂśvőben a belfĂśldi piac egyre fontosabb lesz, pĂĄrhuzamosan azzal, ahogy emelkedik a gĂĄz belfĂśldi ĂĄra. HĂŠt ĂŠve 13, idĂŠn 64 dollĂĄrt ĂŠr 1000 kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄz, kĂŠt ĂŠv mĂşlva pedig a duplĂĄjĂĄt. – A kĂźlfĂśldi felhasznĂĄlĂłk legnagyobb konkurenciĂĄja a belfĂśldi piac lesz – mondta a 445 ezer embert foglalkoztatĂł gĂĄzipari ĂłriĂĄs elnĂśke, aki szerint a vĂĄllalat Ăśnerőből esetleg ĂĄllami kĂśltsĂŠgvetĂŠsi pĂŠnz bevonĂĄsĂĄval kĂŠpes lesz megvalĂłsĂ­tani a projektet. 2009 vĂŠgĂŠig a Gazprom nyolcmilliĂĄrd dollĂĄrt kĂślt az ĂŠpĂźlő gĂĄzvezetĂŠkre ĂŠs az ahhoz kĂśtődő vasĂştra. Igaz, ekĂśzben a Gazprom adĂłssĂĄga ma mĂĄr 60 milliĂĄrd dollĂĄr felett jĂĄr, elĂŠrve a cĂŠg ĂŠves forgalmĂĄnak kĂŠtharmadĂĄt (2001-ben 13 milliĂĄrd volt).

Bovonyenkovo az első ĂŠs legnagyobb ĂĄllomĂĄsa a becslĂŠsek szerint 50, bizonyĂ­tottan 38 trilliĂł kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt rejtő Jamal-fĂŠlszigeti kitermelĂŠsnek. A csĂşcsot 25 ĂŠv mĂşlva ĂŠrheti el ĂŠvi 360 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterrel, amire ĂŠgető szĂźksĂŠge van az exportot nĂśvelni szĂĄndĂŠkozĂł ĂŠs a sajĂĄt gĂĄzfogyasztĂĄsĂĄt egyre nagyobb arĂĄnyban KĂśzĂŠp-ÁzsiĂĄbĂłl fedező OroszorszĂĄgnak.