close
Ha magas az olaj ára az a baj, ha alacsony, akkor meg az… valakinek
Egyéb - Olaj

Ha magas az olaj ára az a baj, ha alacsony, akkor meg az… valakinek

December elsĂľ napjĂĄn hĂĄrom ĂŠve nem lĂĄtott mĂŠlypontra sĂźllyedt a nyersolaj ĂĄra a New York-i tĂľzsdĂŠn. Ezzel jĂşlius Ăłta mintegy 100 dollĂĄrt esett, a legutĂłbbi komolyabb zuhanĂĄsban a fĂľszerepet az OPEC jĂĄtszotta, mivel hiĂĄba gyĂťltek Ăśssze KairĂłban, ahogy azt vĂĄrni lehetett, nem szĂźletett dĂśntĂŠs a kitermelĂŠst illetĂľen. A jelenlegi ĂĄrszint mellett azonban mĂĄr a szakĂŠrtĂľk is elvitatkoznak azon: vajon kinek jĂł ez?

Az ĂŠv elsĂľ felĂŠben mĂŠg komoly inflĂĄciĂłval kĂźzdĂľ kormĂĄnyzatok, most fellĂŠlegezhetnek egy cseppet, csakĂşgy, mint azon szegĂŠny rĂŠtegek, akik a bevĂŠteleik legalĂĄbb hĂĄromnegyedĂŠt a megĂŠlhetĂŠsĂźkre, pontosabban ĂŠlelemre kĂśltik nap, mint nap. A leggyorsabban ugyanis az ĂŠlelmiszer ĂĄrakba gyĂťrĂťzĂśtt be, majd onnan ki az olaj ĂĄra. A kormĂĄnyoknak most mĂĄr elsĂľsorban a deflĂĄciĂłval, s nem az emelkedĂľ ĂĄrakkal kell megkĂźzdeniĂźk, monetĂĄris politikĂĄjuk pedig nem habozik, mikor egy jĂłkora adagot vĂĄg le az ĂŠppen aktuĂĄlis alapkamatbĂłl – Ă­rja az Economist.

Azonban nem mindenki boldog. Egyes vĂŠlemĂŠnyek szerint ugyanis a gyorsan zuhanĂł olajĂĄr egyik tĂźnete a lassan halĂłdĂł globĂĄis gazdasĂĄgnak. A fogyasztĂĄs csĂśkken, ahogy a gazdasĂĄgi aktivitĂĄs lassul. Nem boldogok a kĂśrnyezetvĂŠdĂľk sem, ami szintĂŠn ĂŠrthetĂľ, hiszen a magas oljĂĄrak kevesebb felhasznĂĄlĂĄst, s Ă­gy kisebb mennyisĂŠgĂť ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş-gĂĄz kibocstĂĄst jelentettek. SĂľt! A felmĂŠrĂŠsek szerint az amerikaiak tĂśbbsĂŠge lettte a benzinfalĂł SUV-okat, ĂŠs ĂĄtszĂĄllt a tĂśmegkĂśzlekedĂŠsre. Esetleg meg is vĂĄltak ĂłriĂĄsi jĂĄrgĂĄnyaiktĂłl, s inkĂĄbb rĂŠgebbi, benzintakarĂŠkos autĂłkra cserĂŠltĂŠk azokat. Az alacsony benzinĂĄrak azonban ismĂŠt visszafordĂ­thatjĂĄk ezt a folyamatot.

Nem ĂŠrzik most magukat azok a befektetĂľk sem jĂłl, akik persze olajkitermelĂŠsre szakosodtak – jĂł-jĂł sajnĂĄlni azonban nem kell Ăľket, legfeljebb egy kicsit -, de ha belegondolunk, hiĂĄba a megĂşjulĂłk elterjedĂŠse, vagy ĂŠppen a nukleĂĄris energia tĂŠrnyerĂŠse, vannak terĂźletek, ahol az energiaiztonsĂĄgot mĂŠg mindig az olaj jelenti. Ilyen pĂŠldĂĄul a szĂĄllĂ­tĂĄs. MĂĄrpedig a hosszĂş tĂĄvra tervezĂľ befektetĂľk az alacsony olajĂĄrak lĂĄttĂĄn elbizonytalanodhatnak, mĂĄr ami a kitermelĂŠst illeti, akĂĄr mostanra, akĂĄr a jĂśvĂľre nĂŠzve. SzaĂşd-ArĂĄbia szerint pĂŠldĂĄul legalĂĄbb 75 dollĂĄros hordĂłnkĂŠnti olajĂĄrra vans zĂźksĂŠg ahhoz, hogy az esetleges kiesĂŠseket megelĂľzendĂľ, Ăşjabb feltĂĄrĂĄsok induljanak. A NemzetkĂśzi Energia ÜgynĂśksĂŠg szerint 2030-ra a szaĂşdi kitermelĂŠs hatszorosĂĄt meghaladĂł Ăşj lelĂľhelyet kellene nyitni az ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄg ĂŠrdekĂŠben. MĂĄrpedig az alacsony ĂĄrak mellett ez nem biztos, hogy megtĂśrtĂŠnik, ami kĂ­nĂĄlati kiesĂŠsekhez vezethet.

Összeségében jól látszik, hogy a jelenlgi helyzetben mindenképpen a piac kiegyensúlyozására kellene törekedni, hiszen ugyan olaj van még, s kéznél is van, ha kell, az alacsony árak némileg gátolhatják az újabb technológiák eljövetelét, míg a túl magas árak a kormányok, s ezzel az emberek életét nehezíthetik meg.