close
Nem kapkodtak az uniós energiahatékonysági pénzért
Egyéb - Megújuló

Nem kapkodtak az uniós energiahatékonysági pénzért

Összesen alig 2,5 milliĂĄrd forintra tartottak igĂŠnyt a lehetsĂŠges 24 milliĂĄrdbĂłl a pĂĄlyĂĄzĂłk a 2007-2008-as időszakra kiĂ­rt KĂśrnyezet ĂŠs Energia OperatĂ­v Programban (KEOP) – mondta el Rajnai Attila, az Energia KĂśzpont Kht. vezĂŠrigazgatĂłja. HozzĂĄtette: ez az Ăśsszeg a kĂśvetkező kĂŠt ĂŠves szakaszban is rendelkezĂŠsre ĂĄll majd.

Rajnai az energiainfo.hu kĂŠrdĂŠsĂŠre tĂśbb okot is megnevezett a KEOP alacsony nĂŠpszerűsĂŠgĂŠre magyarĂĄzatul. Ezek kĂśzt emlĂ­tette azt, hogy a KEOP tĂĄmogatĂĄsi intenzitĂĄsa elmarad a tĂśbbi operatĂ­v programĂŠtĂłl, illetve sok esetben kevĂŠs volt a sajĂĄt forrĂĄs is. Ezen kĂ­vĂźl mint foglamazott, az energiahatĂŠkonysĂĄgi pĂĄlyĂĄzĂĄtok előkĂŠszĂ­tĂŠse hosszĂş ĂŠs bonyodalmas folyamat, melynek a kĂśltsĂŠge is viszonylag magas. RĂĄadĂĄsul az ezek elkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠges szakmai hĂĄttĂŠr sem ĂĄllt rendelkezĂŠsre.

A pĂĄlyĂĄzati feltĂŠteleket idĂŠn oktĂłberben egysezrűsĂ­tettĂŠk, s a potenciĂĄlis pĂĄlyĂĄzĂłk kĂśrĂŠt kiterjesztettĂŠk a kis- ĂŠs kĂśzĂŠpvĂĄllakozĂĄsokra is. Rajnai az ehhez kapcsolĂłdĂł nĂŠpszerűsĂ­tő esemĂŠnysorozatot eredmĂŠnyesnek nevezte, mivel oktĂłber Ăłta 21 Ăşjabb pĂĄlyĂĄzat ĂŠrkezett be az eddig Ăśsszesen kapott 196 beadvĂĄnyhoz kĂŠpest. Az elutasĂ­tott pĂĄlyĂĄzatok mĂŠrtĂŠke is csĂśkkent, hiszen a 21-ből mĂĄr csak nĂŠgy nem volt sikeres, holott a korĂĄbbi 196-bĂłl mindĂśssze 70 nyert el tĂĄmogatĂĄst.

A 2007-2008-as KEOP kiĂ­rĂĄsĂĄbĂłl megĂşjulĂł energiahasznĂĄlatra mĂŠg 12 milliĂĄrd forint ĂĄll rendelkezĂŠsre. Ebben a kategĂłriĂĄban eddig 14 pĂĄlyĂĄzatot tĂĄmogattak, melyek ĂśsszesĂ­tve csaknem 1,3 milliĂĄrd forintot kaptak. Energetikai hatĂŠkonysĂĄg fokozĂĄsĂĄra 8 milliĂĄrd forint maradt a kasszĂĄban, mĂ­g az Ăşgynevezett harmadik feles finanszĂ­rozĂĄsbĂłl 1,5 milliĂĄrdot nem hasznĂĄltak mĂŠg fel. Előbbiből 12 projekt mintegy 700 milliĂł forintot nyert, utĂłbbibĂłl pedig 43 beadvĂĄnnyal 302 milliĂł forintra tettek szert a pĂĄlyĂĄzĂłk. A vezĂŠrigazgatĂł hangsĂşlyozta, a bennmaradt Ăśsszegek nem vesznek el, azokra a kĂśvetkező kiĂ­rĂĄsban is lehet majd pĂĄlyĂĄzni.

Â