close
Olaszország számára jelentős megtakarítást jelenthet az atomenergia
Atom - Blog - Egyéb

Olaszország számára jelentős megtakarítást jelenthet az atomenergia

Egy most megjelent tanulmány szerint gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt az atomenergiát is tartalmazó energia-mix lehet a legelőnyösebb Olaszország számára, ami mintegy 69 milliárd euró megtakarítást eredményezhet 2020 és 2030 között. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) által készített tanulmány szerint 57 milliárd euró megtakarítást jelent a termelési költségben, ha az olasz villamosenergia-termelés negyedét atomerőművek adják 2030-ra. Ezzel egyúttal 381 millió tonna szén-dioxid kibocsátást lehetne megspórolni.

Az atomenergia alkalmazĂĄsa csĂśkkentenĂŠ ĂŠs stabilizĂĄlnĂĄ a termelĂŠsi kĂśltsĂŠgeket ĂŠs az energiaĂĄrakat, valamint fejlesztenĂŠ az energiatermelĂŠsi vertikumot is, rĂĄadĂĄsul pozitĂ­v hatĂĄssal lenne a fogyasztĂłkra is.

Olaszország kevésbé függene a tengerentúli energiahordozó-forrásoktól, és az atomenergia alkalmazása a fejlődést is serkentené.
A tanulmány szerint Olaszország jelenlegi éves villamosenergia-fogyasztásának 14%-át importból elégítik ki, ezzel az ország a világ öt legnagyobb importőre közé tartozik. Az olasz energiaárak 25-30%-kal magasabbak az Európai Unió átlagánál, és rendkívül bizonytalanok.

A 2010. szeptember 5-én, a comói nemzetközi üzleti konferencián bemutatott tanulmány az IEA vezető közgazdásza, Fatih Birol irányításával készült.
Olaszország húsz év után újra az atomenergia alkalmazása felé nyit. 2010 februárjában elfogadták azt a törvényt, mely új atomerőművek építését tűzi ki célul. A terv szerint 2013-ban el kellene kezdődnie az első új blokk építésének, és 2020-tól már villamos energiát termelne az atomerőmű Olaszországban.