close
Lassan, de növekszik az áramfogyasztás
Áram - Egyéb

Lassan, de növekszik az áramfogyasztás

Nem tĂşl nagy iramban, de mĂĄr nĂśvekszik a hazai ĂĄramfogyasztĂĄs: idĂŠn eddig 2,5 szĂĄzalĂŠkkal volt nagyobb a forgalom, mint tavaly – mondta Tari GĂĄbor, a Magyar Villamosenergia-ipari RendszerirĂĄnyĂ­tĂł (Mavir) vezĂŠrigazgatĂłja a Magyar Elektrotechnikai EgyesĂźlet ĂŠves vĂĄndorgyĹąlĂŠsĂŠn. A rendezvĂŠny fő tĂŠmĂĄjĂĄt az energiaszolgĂĄltatĂĄsok minősĂŠge adta, amely kapcsĂĄn jĂłpĂĄr ponton kĂźlĂśnbĂśzĂśtt a szolgĂĄltatĂłk ĂŠs a szabĂĄlyozĂł hatĂłsĂĄg ĂĄllĂĄspontja.

A folyamatos szolgĂĄltatĂĄs gyakori sĂŠrĂźlĂŠse miatt a fejlesztĂŠsek ellenĂŠre az elĂŠgedettsĂŠgi ĂŠrtĂŠkek ĂŠvről ĂŠvre csĂśkkennek – mondta SzĂśrĂŠnyi GĂĄbor, a Magyar Energia Hivatal főosztĂĄlyvezetője.

Ezzel szemben Eric Depluet, az E.ON HungĂĄria vezĂŠrigazgatĂłja azt emelte ki, hogy az elmĂşlt ĂŠvekben egyre gyakoribbak MagyarorszĂĄgon a rendkĂ­vĂźli időjĂĄrĂĄsi hatĂĄsok. HozzĂĄtette, rĂĄadĂĄsul a vezetĂŠkrendszerben bekĂśvetkező sĂŠrĂźlĂŠsek “tipikusan magas szĂĄmban” fordulnak elő hazĂĄnkban. A szakĂŠrtő ebbe a kategĂłriĂĄba sorolta azt a tĂŠnyt is, hogy miden nap ellopnak egy transzformĂĄtort a hĂĄlĂłzatukbĂłl.

– Az elosztĂłi dĂ­jak nĂśvekedĂŠsĂŠhez vezet, ha a hĂĄlĂłzatot fel akarjuk kĂŠszĂ­teni a kĂśzeljĂśvőben felmerĂźlő feladatokra – szĂśgezte le Thierry Le Boucher, az EDF DĂŠmĂĄsz elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja. KĂŠsőbb megjegyezte, a jelenlegi tarifa nem ad szĂĄmukra megfelelő mozgĂĄsteret a minősĂŠg fejlesztĂŠsĂŠhez.

A felek az “okos mĂŠrĂŠs” (smart metering) bevezetĂŠsĂŠnek mĂłdjĂĄban sem ĂŠrtettek egyet. Az E.ON-vezĂŠr Eric Depluet szerint nincs a rendszerben akkora előny, mint amekkora befektetĂŠst igĂŠnyelne az eszkĂśz elterjesztĂŠse. Thierry Le Boucher Ăşgy vĂŠlekedett, az okos mĂŠrĂŠst annĂĄl kĂŠne alkalmazni,k aki hajlandĂł fizetni ĂŠrte, mondvĂĄn a rendszerrel majd megtakarĂ­tja annak az ĂĄrĂĄt. HasonlĂłan lĂĄtja a helyzetet SĂĄgodi Attila, a KPMG energetikai ĂŠs kĂśzĂźzemi tanĂĄcsadĂĄsĂĄnak partnere: “a fogyasztĂłnak kellene nagyobb teret engedni annak eldĂśntĂŠsĂŠben, hogy milyen szolgĂĄltatĂĄst szeretne”. HozzĂĄfĹązte, Ă­gy kellene tenni az okos mĂŠrĂŠssel is, nem pedig rĂĄerőltetni az Ăşj rendszert a felhasznĂĄlĂłkra.

Szörényi Gábor ugyanakkor úgy vélte, ezáltal kezelhetetlen rendszer jönne létre, hiszen például az ország felében le kellene olvasni továbbra is a hagyományos villanyórákat, míg a másikban az újfajta mérő miatt nem. Ezért a főosztályvezető szerint egyértelmű szabályozásra van szükség ebben a kérdésben, amely egységesen átállítja a hazai fogyasztókat az okos mérés alkalmazására.

Tari Gábor, a Mavir vezérigazgatója a minőség kapcsán arról beszélt, hogy nőtt az elérhető szekunder tartalékok mértéke, amely növeli az ellátásbiztonságot. Rámutatott: 2010-ben tovább nőtt a kötelező átvételi körben megtermelt áram mennyisége és részaránya, ezzel egyidőben azonban csökkent a rugalmas kapacitások hányada. Pozitívumként említette, hogy a megújuló forrásokból villamosenergiát termelő társaságok által leadott menetrendek egyre pontosabbak. Tari Gábor kitért arra is, hogy a tavalyi 5,5 százalékos áramfogyasztás-visszaeséshez képest idén 2,5 százalékos emelkedést várnak. Hozzátette, jövőre további 1,5 százalékkal növekedhet a villamosenergia-forgalom.