close
Naperőművet adtak át Újszilváson
Egyéb - Megújuló

Naperőművet adtak át Újszilváson

Naperőművet lĂŠtesĂ­tett ÚjszilvĂĄson a helyi ĂśnkormĂĄnyzat, a nettĂł 470 milliĂł forintbĂłl megvalĂłsult beruhĂĄzĂĄst szerdĂĄn adtĂĄk ĂĄt.

Minden helyi kĂśzĂśssĂŠg szĂĄmĂĄra kĂśvetendő pĂŠldĂĄt mutat az ĂşjszilvĂĄsi ĂśnkormĂĄnyzat, amely a telepĂźlĂŠs hosszĂş tĂĄvĂş stratĂŠgiĂĄjĂĄnak megfogalmazĂĄsakor egyik alappillĂŠrkĂŠnt a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokra ĂŠpĂźlő energiafĂźggetlensĂŠg kialakĂ­tĂĄsĂĄt tűzte ki cĂŠlul – hangsĂşlyozta Bencsik JĂĄnos energiaĂźgyĂŠrt ĂŠs klĂ­mapolitikĂĄĂŠrt felelős ĂĄllamtitkĂĄr 2011. november 23-ĂĄn, az ĂşjszilvĂĄsi naperőmű ĂźnnepĂŠlyes ĂĄtadĂĄsĂĄn. A Pest megyei kĂśzsĂŠg a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsra ĂŠpĂźlő naperőműnek ĂŠs a korĂĄbban ĂĄtadott geotermikus projektnek kĂśszĂśnhetően ĂśnellĂĄtĂĄsra rendezkedhet be. ÚjszilvĂĄs Ă­gy kicsiben megvalĂłsĂ­tja a Nemzeti EnergiastratĂŠgiĂĄban orszĂĄgos szinten kitűzĂśtt cĂŠlt, a fĂźggetlenedĂŠst az energiafĂźggősĂŠgtől – hĂşzta alĂĄ az ĂĄllamtitkĂĄr.

Bencsik JĂĄnos MagyarorszĂĄg legnagyobb, 0.4 MW teljesĂ­tmĂŠnyű napkĂśvető, fotovoltaikus villamosenergia-termelő rendszerĂŠnek megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt mĂŠltatva kifejtette, hogy a KormĂĄny az Új SzĂŠchenyi Terv keretĂŠben kiemelten kezeli azokat a terĂźleteket, amelyek az előző kormĂĄnyzati ciklus idejĂŠn indokolatlanul kevĂŠs tĂĄmogatĂĄst kaptak. A kormĂĄnyvĂĄltĂĄst kĂśvetően 169 fotovoltaikus projekt kapott tĂĄmogatĂĄst Ăśsszesen 7,4 milliĂĄrd forint ĂŠrtĂŠkben. Az Új SzĂŠchenyi Tervben indulĂł projektek keretĂŠben Ăśsszesen 12.8 MW teljesĂ­tmĂŠnyű napelemet ĂŠpĂ­tenek be, amely 13 200 tonna szĂŠn-dioxid megtakarĂ­tĂĄst ĂŠs tĂśbb mint 15 GWh villamosenergia-termelĂŠst jelent ĂŠvente. A megĂ­tĂŠlt tĂĄmogatĂĄssal rendelkező napelemes projektek megvalĂłsulĂĄsa esetĂŠn a 2010-es 0.9 MW beĂŠpĂ­tett napelem kapacitĂĄs tĂśbb mint tizennĂŠgyszeresĂŠre nő majd. Az ĂşjszilvĂĄsi fotovoltaikus projekt megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄnak Ăśsszes kĂśltsĂŠge csaknem 620 milliĂł forint, amelyből a magyar ĂĄllam ĂŠs az EurĂłpai UniĂł ĂĄltal nyĂşjtott vissza nem tĂŠrĂ­tendő tĂĄmogatĂĄs Ăśsszege mintegy 432 milliĂł forint.

A 68 forgatĂłrendszerre felszerelt 1632 darab napelem ĂŠves villamosenergia-termelĂŠse meghaladja a 630000 kWh mennyisĂŠget. A beruhĂĄzĂĄs ĂŠvente 450 tonnĂĄval csĂśkkenti az ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzok kibocsĂĄtĂĄsĂĄt. A KormĂĄny elsődleges tĂśrekvĂŠse, hogy a korĂĄbbi kormĂĄnyzati ciklusokhoz kĂŠpest cĂŠlzottabban ĂŠs hatĂŠkonyabban hasznĂĄlja fel a rendelkezĂŠsre ĂĄllĂł uniĂłs ĂŠs hazai kĂśltsĂŠgvetĂŠsi forrĂĄsokat. A zĂśld gazdasĂĄg terĂźletĂŠn megvalĂłsulĂł fejlesztĂŠsek az energiahatĂŠkonysĂĄgban ĂŠs -megtakarĂ­tĂĄsban jelentkező kedvező hatĂĄsaik mellett ĂĄltalĂĄnosabb gazdasĂĄgpolitikai tĂśrekvĂŠseket is szolgĂĄlnak, mind kĂśzĂźl talĂĄn legfontosabbkĂŠnt a munkahelyteremtĂŠs ĂźgyĂŠt – zĂĄrta beszĂŠdĂŠt az ĂĄllamtitkĂĄr.

 

Â