close
Aktív klímaváltozás elleni harcot szorgalmaz Kína
Egyéb - Emisszió

Aktív klímaváltozás elleni harcot szorgalmaz Kína

ÁtfogĂł akciĂłtervet ĂĄllĂ­tott Ăśssze KĂ­na a klĂ­mavĂĄltozĂĄs elleni harc 2011-2015 kĂśzti időszakĂĄra. Az orszĂĄg cĂŠlja az energiafogyasztĂĄs ĂŠs a szĂŠn-dioxid-kibocsĂĄtĂĄs csĂśkkentĂŠse, valamint a nem-szĂŠnalapĂş energiafelhasznĂĄlĂĄs arĂĄnyĂĄnak nĂśvelĂŠse.

Sanghaj, 2011. november 23., szerda (MTI) – Tizenegy fő terĂźletet foglal magĂĄban a klĂ­mavĂĄltozĂĄs elleni hivatalos kĂ­nai akciĂłterv – ĂĄll a kormĂĄny ĂĄltal kedden nyilvĂĄnossĂĄgra hozott, 2011-2015 kĂśzti időszakra vonatkozĂł fehĂŠr kĂśnyvben. Az ĂĄllamtanĂĄcs informĂĄciĂłs hivatala ĂĄltal kiadott dokumentum alapjĂĄn a kĂśvetkező Ăśt ĂŠv sorĂĄn cĂŠljai elĂŠrĂŠsĂŠre KĂ­na a jogi rendszert ĂŠs a stratĂŠgiai tervezĂŠst erősĂ­ti majd, felgyorsĂ­tja a gazdasĂĄg ĂĄtalakĂ­tĂĄsĂĄt, fokozza a kĂśrforgĂĄsos gazdasĂĄg fejlesztĂŠsĂŠt, optimalizĂĄlja az energiamixet ĂŠs tovĂĄbb nĂśveli a zĂśld energiĂĄkba valĂł befektetĂŠsek volumenĂŠt.

FolytatĂłdnak ĂŠs kibővĂźlnek az energiatakarĂŠkossĂĄgi ĂŠs az alacsony kibocsĂĄtĂĄsĂş kĂ­sĂŠrleti projektek, s a tervek kĂśzt egy kibocsĂĄtĂĄs-kereskedelmi rendszer felĂĄllĂ­tĂĄsa, valamint a szĂŠn-dioxid-elnyelő ĂŠs -tĂĄrolĂł kapacitĂĄsok bővĂ­tĂŠse is szerepel. “Eddig a kĂśzponti akciĂłk elsősorban az ipari vĂĄllalatokra koncentrĂĄltak, most a termelőipar ĂŠs a fogyasztĂłk kibocsĂĄtĂĄs-csĂśkkentĂŠse a cĂŠl. Ezen tĂşl olyan politikĂĄkra van szĂźksĂŠg, amely a kis- ĂŠs kĂśzepes vĂĄllalatokat is az alacsony-kibocsĂĄtĂĄsĂş gazdasĂĄg rĂŠszĂŠvĂŠ teszik” – mondta Kang Jen-ping (Kang Yanbing), a fehĂŠr kĂśnyv egyik szerzője a kĂ­nai kĂśzponti televĂ­ziĂłnak, a CCTV-nek.

A kelet-ĂĄzsiai orszĂĄg cĂŠlja, hogy a GDP egy egysĂŠgĂŠre jutĂł szĂŠn-dioxid-kibocsĂĄtĂĄst az ĂŠvtized kĂśzepĂŠig a 2010-es ĂŠrtĂŠkhez kĂŠpest 17 szĂĄzalĂŠkkal, a gazdasĂĄgi teljesĂ­tmĂŠny egysĂŠgĂŠre jutĂł energiafogyasztĂĄsĂĄt pedig 16 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkentse. Ezen tĂşl a nem-szĂŠnalapĂş energiafelhasznĂĄlĂĄs arĂĄnyĂĄt a jelenlegi 8,6-ről 11,4 szĂĄzalĂŠkra kĂ­vĂĄnjĂĄk nĂśvelni az Ăśsszes energiafelhasznĂĄlĂĄson belĂźl. A fehĂŠr kĂśnyv az elmĂşlt ĂśtĂŠves terv sorĂĄn elĂŠrt eredmĂŠnyekről is megemlĂŠkezik. A kĂśzponti statisztikĂĄk szerint 2010-re a 2005-Ăśs szinthez kĂŠpest 19 szĂĄzalĂŠkkal sikerĂźlt visszaszorĂ­tani a GDP egysĂŠgĂŠre jutĂł energiafelhasznĂĄlĂĄst, a szĂŠn-dioxid-kibocsĂĄtĂĄs pedig 1,5 milliĂĄrd tonnĂĄval csĂśkkent.

Peking a jĂśvő hĂŠten kezdődő ENSZ klĂ­mvĂĄltozĂĄsi konferencia előttre időzĂ­tette a fehĂŠr kĂśnyv nyilvĂĄnossĂĄgra hozatalĂĄt. A dĂŠl-afrikai Durban vĂĄrosĂĄban november 28. ĂŠs december 9. kĂśzt megtartott tanĂĄcskozĂĄs kapcsĂĄn KĂ­na ĂĄtfogĂł ĂŠs aktĂ­v nemzetkĂśzi egyĂźttműkĂśdĂŠst sĂźrget, amit a gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg sem szorĂ­that hĂĄttĂŠrbe. “A klĂ­mavĂĄltozĂĄs kezelĂŠse hosszĂş tĂĄvĂş feladat, mĂ­g a pĂŠnzĂźgyi nehĂŠzsĂŠgek csak ĂĄtmenetiek” – fogalmazott Hszie Csen-hua (Xie Zhenhua), a Nemzeti FejlesztĂŠsi ĂŠs ReformbizottsĂĄg elnĂśkhelyettese.

Â