close
Párizs tiltakozik az Areva tervei ellen
Atom - Egyéb

Párizs tiltakozik az Areva tervei ellen

A francia kormĂĄny kedden hevesen reagĂĄlt arra az előző napi sajtóÊrtesĂźlĂŠsre, miszerint a 87 szĂĄzalĂŠkban ĂĄllami tulajdonĂş Areva atomenergetikai csoport jelentős leĂŠpĂ­tĂŠsekre kĂŠszĂźl. Francia nagyvĂĄllalatok az elmĂşlt hetekben sorra jelentettĂŠk be munkahely-megszĂźntetĂŠsi programjaikat.

Egy hĂŠtfőn kiszivĂĄrgott belső dokumentumtervezet szerint a vilĂĄg elsőszĂĄmĂş urĂĄntermelője decemberben mintegy 2.700-2.900 munkahely megszĂźntetĂŠsĂŠt fogja bejelenteni, ebből 1.300-at NĂŠmetorszĂĄgban, ahol az atomerőművek bezĂĄrĂĄsa van napirenden, ezret pedig FranciaorszĂĄgban, ahol a nukleĂĄris energia tovĂĄbbra is stratĂŠgiai ĂĄgazatnak szĂĄmĂ­t. A vilĂĄgban 48 ezer, ebből FranciaorszĂĄgban 28 ezer főt foglalkoztatĂł energiaĂłriĂĄs vezetősĂŠge hĂŠtfőn este “hatĂĄrozottan” cĂĄfolta a leĂŠpĂ­tĂŠsi tervet. Francois Baroin kĂśltsĂŠgvetĂŠsi ĂŠs Eric Besson ipari miniszter pedig kedden egyĂŠrtelműen azt kĂśzĂślte, hogy “az ArevĂĄnĂĄl nem fognak munkahelyek megszűnni”. “Az ĂĄllam nem fogja elfogadni, hogy egy olyan nagyvĂĄllalat stratĂŠgiai terveiben, ahol az ĂĄllam az egyik főrĂŠszvĂŠnyes, a gazdasĂĄgi kiigazĂ­tĂĄsok a munkahelyek rovĂĄsĂĄra tĂśrtĂŠnjenek” – fogalmazott egy rĂĄdiĂłműsorban Baroin.

A miniszter hozzĂĄtette, hogy hivatalĂĄba rendelte Luc Orselt, az Areva elnĂśkĂŠt, hogy ĂĄtnĂŠzze vele azt az ominĂłzus stratĂŠgiai tervet, amelyről mĂŠg nem tĂśrtĂŠnt hivatalos bejelentĂŠs.Az Areva a sajtóÊrtesĂźlĂŠsek szerint december 13-ĂĄn kĂ­vĂĄnja kĂśzzĂŠ tenni a leĂŠpĂ­tĂŠsek pontos rĂŠszleteit. FranciaorszĂĄgban elsősorban kiszolgĂĄlĂłi posztok (jogi ĂŠs pĂŠnzĂźgyi szakĂŠrtői, kommunikĂĄciĂłs ĂŠs humĂĄn erőforrĂĄsi munkakĂśrĂśk) szűnnĂŠnek meg, ipari telephely bezĂĄrĂĄsĂĄt azonban egyelőre nem tervezik.

A reaktorokat ĂŠs fűtőanyagot előĂĄllĂ­tĂł nagyvĂĄllalat 2006 Ăłta vesztesĂŠges, a fukusimai katasztrĂłfa Ăłta pedig tovĂĄbb romlottak a kilĂĄtĂĄsai. SajtóÊrtesĂźlĂŠsek szerint a leĂŠpĂ­tĂŠsek mellett arrĂłl is szĂł van, hogy a cĂŠg az elkĂśvetkező Ăśt ĂŠvben negyven szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkenti a befektetĂŠseit: 2013-ra ĂŠvi 500 milliĂł eurĂłs, majd 2014-2015-ben pedig 750 milliĂł eurĂłs megtakarĂ­tĂĄst tervez, amely a kĂśltsĂŠgeinek kilenc szĂĄzalĂŠkĂĄt jelenti.

A CFDT szakszervezeti tĂśmĂśrĂźlĂŠs kedden azt kĂśzĂślte, hogy megnyugtatĂł garanciĂĄkat kapott arra, hogy FranciaorszĂĄgban nem szűnnek meg munkahelyek, de ez nem zĂĄrja ki a kĂźlfĂśldi leĂŠpĂ­tĂŠseket. A francia gazdasĂĄg kĂŠt zĂĄszlĂłshajĂłja, a PSA Peugeot-Citroen autĂłgyĂĄrtĂł ĂŠs a SociĂŠtĂŠ GĂŠnĂŠrale bank a mĂşlt hĂŠten jelentett be jelentős leĂŠpĂ­tĂŠst: az előbbi 6 ezer munkahelyet szĂźntet meg EurĂłpĂĄban, ebből 4 ezret FranciaorszĂĄgban, a pĂŠnzintĂŠzet pedig “tĂśbb szĂĄz” fős leĂŠpĂ­tĂŠsre kĂŠszĂźl. A legnagyobb francia bank, a BNP Parisbas pedig FranciaorszĂĄgban 373, kĂźlfĂśldĂśn pedig 1.023 poszt megszĂźntetĂŠsĂŠt tervezi.

Â