close
Brüsszel jobban ellenőrizné az emissziót
Egyéb - Emisszió

Brüsszel jobban ellenőrizné az emissziót

Az EurĂłpai BizottsĂĄg jogszabĂĄlyi javaslatot terjesztett elő szerdĂĄn azzal a cĂŠllal, hogy jelentősen javuljon az ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzok kibocsĂĄtĂĄsĂĄnak nyomon kĂśvetĂŠse.

Connie Hedegaard EU-biztos szerint az indĂ­tvĂĄny – elfogadĂĄsa esetĂŠn – javĂ­tanĂĄ a benyĂşjtott adatok ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄgĂĄt, ĂśsszehangoltsĂĄgĂĄt ĂŠs minősĂŠgĂŠt, s Ă­gy hozzĂĄjĂĄrulna ahhoz, hogy pontosabban tudjĂĄk figyelemmel kĂ­sĂŠrni a kibocsĂĄtĂĄs csĂśkkentĂŠsĂŠvel kapcsolatban kitűzĂśtt uniĂłs cĂŠlok teljesĂ­tĂŠsĂŠt. A javaslat ĂŠrtelmĂŠben a fĂśldhasznĂĄlatbĂłl, fĂśldhasznĂĄlat-megvĂĄltoztatĂĄsbĂłl ĂŠs erdőgazdĂĄlkodĂĄsbĂłl, valamint a lĂŠgi ĂŠs tengeri kĂśzlekedĂŠsből fakadĂł kibocsĂĄtĂĄsok is dokumentĂĄlhatĂłvĂĄ vĂĄlnak.

Az EU ĂŠs a tagĂĄllamok egy 2004-ben elfogadott hatĂĄrozatalapjĂĄn mĂĄr kĂśzĂśsen dokumentĂĄljĂĄk az ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzok kibocsĂĄtĂĄsĂĄt. Évente jegyzĂŠket kĂŠszĂ­tenek az ilyen gĂĄzokrĂłl. A jelenlegi szabĂĄlyozĂĄs javarĂŠszt a KiotĂłi JegyzőkĂśnyvben foglalt kĂśvetelmĂŠnyeken alapul. A mostani bizottsĂĄgi javaslat ehhez kĂŠpest tovĂĄbblĂŠpĂŠst jelentene, nĂśvelnĂŠ a mĂĄr meglĂŠvő nyomon kĂśvetĂŠsi ĂŠs jelentĂŠstĂŠteli mechanizmus hatĂŠkonysĂĄgĂĄt, Ăśsszhangban a 2009. ĂŠvi ĂŠghajlat- ĂŠs energiapolitikai intĂŠzkedĂŠscsomag kĂśvetelmĂŠnyeivel.

Â