close
Napelemes rendszereket szállít Japánba az ABB
Egyéb - Megújuló

Napelemes rendszereket szállít Japánba az ABB

Az ABB Smart Centereket és hálózati csatlakozásokat szállít három, 2MW teljesítményű fotovoltaikus erőműhöz Japánban, ahol a kormány az utóbbi években bőkezű pénzügyi támogatással ösztönzi a megújuló energiákra irányuló befektetéseket.

Japánban jelenleg zajlik a villamosenergia-ipar reformja, melynek keretében a szigetország 2016-ra liberalizálja a kiskereskedelmi árampiacot. A liberalizálás célja, hogy a fogyasztók számára több alternatív zöld energiaforrás elérését biztosítsák. A reformhoz kapcsolódó kezdeményezések várhatóan folyamatos lendületet adnak a napenergia-rendszerek további fejlesztésének Japánban, ahol az utóbbi években jelentősen megnőtt a megújuló energia iránti igény.

Japán napenergia-termelési beruházásainak volumene 2014-ben várhatólag eléri a 22,9 milliárd USA-dollárt, ami magasabb, mint az USA és Kína hasonló mutatói, de meghaladja a fotovoltaikus beruházások terén vezetőnek számító európai országok, így Németország és Olaszország beruházási szintjét is.

Az áram árának csökkentése a Fukushima-Daiichi erőműben történt robbanás után vált különösen szükségessé, mivel a katasztrófát követően Japán a biztonsági ellenőrzések végrehajtása céljából leállította az összes atomerőművét, ami viszont azzal járt, hogy megnőtt az ország függősége a drágább fosszilis tüzelőanyagoktól. A világ harmadik legnagyobb gazdasága jelenleg azon fáradozik, hogy átalakítsa a kereslet-kínálat összehangolását az országos villamoshálózatokon.

A három telep a spanyol ECE K.K. (European Clean Energy) projektjéhez tartozik. A spanyol cég 2012. márciusában kezdte meg működését Japánban, és azóta három sík területet vásárolt Tsukuba környékén, amely az ország legnagyobb szigetének számító Honshu-n található.
Az ECE K.K. széles körű tapasztalattal rendelkezik nap- és szélenergia hasznosítására alapozott rendszerek kiépítésében Európa szerte. A cég 2012-ben jelent meg a japán piacon, amikor is az ottani kormány épp hálózatbetáplálási tarifát vezetett be azzal a céllal, hogy elősegítse a megújuló energiaforrások fejlesztését, illetve megújulókkal egészítse ki a hagyományos energiaforrásokat, mint pl. az atom- és termálenergiát. Japánban 2012 júliusa óta már közel négy gigawatt (GW) fotovoltaikus energiatermelő kapacitás épült.

Az egyenként 2MW teljesítménnyel rendelkező PV erőmű a TEPCO (Tokyo Electric Power Company) hálózatára fog termelni. Az ABB mindegyik PV erőműben egy Smart Centert fog kiépíteni. Az ABB Smart Center a cég új terméke, amely invertereket, transzformátorokat, kapcsolóberendezést és monitoring rendszereket ötvöző integrált rendszer.

A kombinált rendszerek 12 méteres, egy egységként szállítható, felülnyitott, szabvány konténerbe szerelt kialakításúak, ezáltal csökkentve minimálisra a helyszíni kábelezési és szerelési igényeket. A PV telepekhez szükséges hálózati csatlakozás technológiáját szintén az ABB szállítja.

Az ABB “egy partner, egy megoldás” koncepciója egyedi, és kielégíti minden vevő igényeit, függetlenül attól, hogy a globális PV piac melyik szegmensében működik. A szabvány, előzetesen bevizsgált, konténeres megoldásokon alapuló optimális üzemi komponensek, valamint a cég teljes PV rendszereket átfogó tervezési képessége együtt szavatolni képes, hogy az ABB PV projektjei és megoldásai a világ bármely pontján sikerrel telepíthetőek, és kiváló jellemzőiknek köszönhetően jól megkülönböztethetőek a versenytársak hasonló ajánlataitól. Az ABB napjainkig 60 PV erőművet szállított a világ különböző részeibe.