close
200 százalékos túljegyzés a román Electrica részvényeire
Áram - Egyéb

200 százalékos túljegyzés a román Electrica részvényeire

Több mint 200 százalékos túljegyzés érkezett a román állami áramszolgáltató, az Electrica többségi részvénycsomagjára – közölték csütörtökön a román hatóságok.

Razvan Nicolescu energiaügyi miniszter sikernek nevezte a részvénykibocsátást, amely szerdán ért véget. Még nem közölte, hogy az 51 százalékos pakettért a román államot mekkora bevétel illeti meg, ezt később közlik, miután várhatóan növelik az egyéni befektetők részesedését. A román állam legkevesebb 1,95 milliárd lejt, azaz 435 millió eurót remél a részvénykibocsátásból.

Az intézményi befektetőknek szánt részvények 25 százalékát román, 23 százalékát brit, 17 százalékát lengyel és 13 százalékát amerikai befektetők vásárolták meg.

Az 51 százalékos többségi részvénycsomag 85 százalékát intézményi befektetőknek szánták, a többi 15 százalékot egyéni befektetőknek. Utóbbiak részesedése legfeljebb 22 százalékra nőhet. A részvények nagy részét a bukaresti értéktőzsdén bocsátották ki. Románia a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelmegállapodásért cserében vállalta az energiavállalat privatizálását.