close
Nabucco toborzó útra indul Kóka János
Egyéb - Gáz

Nabucco toborzó útra indul Kóka János

A Nabucco projekt felgyorsĂ­tĂĄsa ĂŠrdekĂŠben KĂłka JĂĄnos gazdasĂĄgi miniszter a Mol vezetőinek tĂĄrsasĂĄgĂĄban TĂśrĂśkorszĂĄgot, AzerbajdzsĂĄnt ĂŠs TĂźrkmenisztĂĄnt ĂŠrintő kĂśrĂştra indul, hogy felmĂŠrjĂŠk a gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek esĂŠlyeit, ĂŠs feltĂĄrjĂĄk a betĂĄplĂĄlĂĄsi lehetősĂŠgeket.
 A Nabucco projekt igazi kihĂ­vĂĄsĂĄt a betĂĄplĂĄlĂĄsi oldalon lĂŠvő bizonytalansĂĄg jelenti, vagyis, hogy lesz-e elegendő gĂĄz a vezetĂŠkekben – mondta Garamhegyi Ábel, a gazdasĂĄgi minisztĂŠrium ĂĄllamtitkĂĄra szerdĂĄn, ezĂŠrt ezeknek a lehetősĂŠgeknek a feltĂĄrĂĄsĂĄra utazik TĂśrĂśkorszĂĄgba, AzerbajdzsĂĄnba ĂŠs TĂźrkmenisztĂĄnba a Mol vezetőinek tĂĄrsasĂĄgĂĄban KĂłka JĂĄnos miniszter.

TĂśrĂśkorszĂĄg a tranzit szempontjĂĄbĂłl, AzerbajdzsĂĄn ĂŠs TĂźrkmenisztĂĄn pedig a szĂźksĂŠges gĂĄz biztosĂ­tĂĄsa miatt rendkĂ­vĂźl fontos. MagyarorszĂĄg mindent megtesz a Nabucco projekt megvalĂłsulĂĄsĂĄĂŠrt, ezĂŠrt rendeztĂŠk meg a kĂśzelmĂşltban Budapesten az ezzel foglalkozĂł nemzetkĂśzi konferenciĂĄt, amely ĂŠrzĂŠkelhetően lĂśkĂŠst adott az előkĂŠszĂ­tĂŠsben. Az termĂŠszetesen igaz, hogy MagyarorszĂĄg ĂŠs a Mol magĂĄban kevĂŠs egy ekkora projekt megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄhoz, ezĂŠrt szĂźksĂŠges egy komoly befektetői nemzetkĂśzi ĂśsszefogĂĄs, melyben az uniĂł is ĂŠrdekelt. MagyarorszĂĄg ĂŠvi 13-14 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres importjĂĄval komoly felvevő piac egy ilyen projektben, ezt egyetlen ĂŠrintett beszĂĄllĂ­tĂł sem hagyhatja figyelmen kĂ­vĂźl.

KĂŠrdĂŠsre vĂĄlaszolva Garamhegyi hangsĂşlyozta, hogy szerinte a Gazprom sem ĂŠrdekelt egy ilyen, Ăşjabb EurĂłpĂĄba irĂĄnyulĂł vezetĂŠk ellehetetlenĂ­tĂŠsĂŠben, ezĂŠrt inkĂĄbb a koordinĂĄlĂĄst kell szorgalmazni, hiszen az EU Ăśssz felhasznĂĄlĂĄs nĂśvekedĂŠsĂŠt figyelembe vĂŠve az ellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄhoz a Gazprom mellett szĂźksĂŠg van tovĂĄbbi beszĂĄllĂ­tĂłkra is.