close
Szünetelt az olajkereskedelem Marseille-ben
Egyéb - Olaj

Szünetelt az olajkereskedelem Marseille-ben

A Marseille-i kikĂśtői dolgozĂłk sztrĂĄjkja miatt leĂĄllt a legjelentősebb franciaorszĂĄgi kikĂśtőben az olaj ĂŠs vegyipari termĂŠkek ĂĄtrakĂĄsa. VĂĄrakoztak a tankerek.
VĂĄrakozott a Marseille-i kikĂśtő bejĂĄratĂĄnĂĄl tĂ­z tanker, ebből kettő nyersolajat, a tĂśbbi feldolgozott olajtermĂŠket vinne FranciaorszĂĄgba, de nem tud. A kikĂśtői munkĂĄsok sztrĂĄjkja miatt ugyanis kedd reggel leĂĄllt a kirakodĂĄs, hivatkozik a Platts a kikĂśtő bejelentĂŠsĂŠre. VĂĄrakozott kijjebb, a nyĂ­lt vizen egy LNG tartĂĄlyhajĂł is, rakomĂĄnyĂĄt nem ĂŠrintette a beiktatott tĂśbbletidő. (A cseppfolyĂłs fĂśldgĂĄzt folyamatosan jelentősen lehűtve kell tĂĄrolni, hogy megőrizze halmazĂĄllapotĂĄt – a szerk.)

A kikĂśtői munkĂĄsok dĂŠlutĂĄn 1-kor felvettĂŠk a munkĂĄt. A Marseille-i ĂĄtrakĂłkĂśzpont kĂśzelĂŠben nĂŠgy finomĂ­tĂł műkĂśdik, Ăśsszesen napi 1,95 milliĂł fordĂł feldolgozĂłkapacitĂĄssal. Ezek a Total napi 158 ezer hordĂłs La Mede finomĂ­tĂłja, az Ines napi napi 207 ezres finomĂ­tĂłja, a Lavera, tovĂĄbbĂĄ a Shell napi 82 ezer hordĂł kapacitĂĄsĂş lĂŠtesĂ­tmĂŠnye, a Berre, vĂŠgĂźl az ExxonMobil napi 119 ezer hordĂłs Fos-sur-Mer-i feldolgozĂłja.

A szakszervezetek nĂŠgyĂłrĂĄs sztrĂĄjkra szĂłlĂ­tottĂĄk fel a munkĂĄsokat kikĂśtőszerte FranciaorszĂĄgban, Ă­gy Le Havre-ban, a La Mache mentĂŠn ĂŠs Saint Nazaire-ben is, Bretagne Atlanti-ĂłceĂĄni partjĂĄn. E lĂŠtesĂ­tmĂŠnyeknek szintĂŠn leĂĄllt az olaj- ĂŠs olajtermĂŠkek ki ĂŠs berakodĂĄsa, ahogyan vĂĄrakozni kĂŠnyszerĂźltek a kĂśrnyĂŠken műkĂśdő olajfinomĂ­tĂłk is.