close
Határidős energiaívek
Egyéb - Gáz

Határidős energiaívek

A Magyar ÁllamkincstĂĄr (MÁK) 2008-as energiaĂĄr-tĂĄmogatĂĄsi Ă­veiből hĂŠtfőn ĂŠrkezett meg az első, a tegnapi hatĂĄridő estĂŠjĂŠn pedig az utolsĂł adag a Magyar PostĂĄra. A fogyasztĂłk tehĂĄt mĂŠg ezen a hĂŠten megkapjĂĄk az Ă­veket. Eddig hatezren igĂŠnyeltek Ăşjra, s ennĂŠl jĂłval tĂśbbek szĂĄmĂĄra zĂĄrta el az idei ‘tĂĄmogatĂĄsi csapot’ a MÁK – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.
 HĂŠtfő este ĂŠrkezett meg a Magyar PostĂĄhoz az első egymilliĂł igĂŠnylőlap a 2008-as energiaĂĄr-tĂĄmogatĂĄshoz. Ezeket ma a cĂ­mzettek zĂśme megtalĂĄlja a postalĂĄdĂĄjĂĄban – tudtuk meg TomecskĂł TamĂĄstĂłl, a Posta szĂłvivőjĂŠtől. A mĂĄsodik egymilliĂłs adagot tegnap kapta meg a Posta a MÁK-tĂłl a feladĂĄsra – kĂśzbeszerzĂŠsi eljĂĄrĂĄs ĂştjĂĄn – szerződtetett magĂĄncĂŠg, az Eurotronik Zrt. kĂśzvetĂ­tĂŠsĂŠvel. Vagyis a kormĂĄny ĂĄltal Ă­gĂŠrt tegnapi hatĂĄridőhĂśz kĂŠpest jĂł nĂŠhĂĄnyan kissĂŠ kĂŠsve vehetik kezĂźkbe a jĂśvő ĂŠvre vonatkozĂł Ă­veket.

A kormĂĄny ily mĂłdon annak a 2,1 milliĂł fogyasztĂłnak juttat igĂŠnylőĂ­vet, akik jogosultsĂĄgĂĄt 2007-re mĂĄr megĂĄllapĂ­tottĂĄk. (A tĂśbbiek az internetről tĂślthetnek le ilyet.) Ezeket – az idei szabĂĄlyokhoz hasonlĂłan – a MÁK terĂźleti igazgatĂłsĂĄgaihoz kell kitĂśltve visszakĂźldeni. Elvben mĂĄr november elseje Ăłta volt lehetősĂŠg a kĂŠrvĂŠnyek feladĂĄsĂĄra, Ă­gy tegnapig kĂśrĂźlbelĂźl hatezer Ă­v ĂŠrkezett vissza az orszĂĄgban. (Ezek jĂł rĂŠszĂŠt feltehetőleg internetről tĂśltĂśttĂŠk le.) A MÁK rendszerĂŠt is erősen prĂłbĂĄra tevő levĂŠlĂĄradat tehĂĄt nĂŠhĂĄny hĂŠten belĂźl ismĂŠt megindul. Az ĂŠrintettek szerint ugyanakkor az idei energiatĂĄmogatĂĄsi szabĂĄlyok “csiszoltabbak” a tavalyiaknĂĄl, Ă­gy most nem szĂĄmĂ­tanak az ez ĂŠv eleji ĂĄllapotokra.

A kormĂĄny a tĂĄmogatĂĄsra kioszthatĂł keretet az idei 112 milliĂĄrdrĂłl 2008-ban 82 milliĂĄrdra csĂśkkentette. Ennek folytĂĄn a kĂŠt felső tĂĄmogatott jĂśvedelmi kategĂłriĂĄba tartozĂłk szĂĄmĂĄra az ĂĄrkiegĂŠszĂ­tĂŠs mĂŠrtĂŠke csĂśkken. Ez nĂĄluk gĂĄz esetĂŠn ĂśnmagĂĄban mintegy 6-7 szĂĄzalĂŠkos ĂĄremelkedĂŠst okoz. Ehhez valamennyi kategĂłriĂĄban – ideĂŠrtve a legalacsonyabb jĂśvedelműeket ĂŠs az egyĂĄltalĂĄn nem tĂĄmogatottakat is – hozzĂĄszĂĄmĂ­thatĂł tovĂĄbbi 5 szĂĄzalĂŠkos ĂĄremelĂŠs. Meg nem erősĂ­tett informĂĄciĂłink szerint ugyanis a kormĂĄny ennyivel tervezi emelni a gĂĄz “alapĂĄrĂĄt”, ami minden fogyasztĂłt ĂŠrint. Így tehĂĄt jĂśvő ĂŠv elejĂŠtől a kĂŠt felső tĂĄmogatotti sĂĄvba tartozĂłknĂĄl tĂśbb mint 10 szĂĄzalĂŠkos gĂĄzĂĄremelkedĂŠs adĂłdik.

IdőkĂśzben beindult a 2007-es tĂĄmogatĂĄsok ellenőrzĂŠsi dĂśmpingje is. InformĂĄciĂłink szerint a MÁK-kal egyĂźttműkĂśdő APEH mĂĄig kĂśzel 200 ezer esetben mutatott ki eltĂŠrĂŠst az energiatĂĄmogatĂĄsi Ă­veken ĂŠs az adĂłbevallĂĄsban szereplő jĂśvedelmi adatok kĂśzĂśtt. Ez alapjĂĄn a MÁK – az augusztusi, mintegy 44 ezer utĂĄn – most Ăşjabb, ezĂşttal 153 ezer adategyeztető lapot adott postĂĄra. A mostani kĂśrben elsősorban vĂĄllalkozĂłk ĂŠrintettek. Az első kĂśr tapasztalatai azt mutattĂĄk, a gyanĂş az esetek harmadĂĄban nem igazolĂłdik be, harmadĂĄban az egyeztetĂŠs valamifĂŠle kisebb hibĂĄra derĂ­t fĂŠnyt, a fennmaradĂł levelek pedig rendszerint vĂĄlasz nĂŠlkĂźl maradnak. Ilyen esetben a MÁK felfĂźggeszti a kedvezmĂŠnyek folyĂłsĂ­tĂĄsĂĄt, ĂĄm az ĂĄllami ĂĄrtĂĄmogatĂĄst csak egy alaposabb vizsgĂĄlatot kĂśvetően kell esetleg visszatĂŠrĂ­teni. BĂĄr a MÁK mĂĄr hozott visszafizetĂŠsi hatĂĄrozatot, ilyen jellegű pĂŠnz mĂŠg nem ĂŠrkezett be hozzĂĄjuk.