close
Sztrájk a villamosenergia-iparban
Áram - Egyéb

Sztrájk a villamosenergia-iparban

A LIGA Szakszervezetek a mai napra ĂĄltalĂĄnos, ĂĄgazatokra kierjedő sztrĂĄjkokat szerveztek az egĂŠszsĂŠgbiztosĂ­tĂĄsban az Ăźzleti ĂŠrdekeltsĂŠgű biztosĂ­tĂłk bevonĂĄsĂĄt tartalmazĂł koncepciĂł visszavonĂĄsa, a nyugdĂ­j megĂĄllapĂ­tĂĄs 2008. januĂĄr elsejĂŠtől ĂŠrvĂŠnyes szabĂĄlyainak visszavonĂĄsa ĂŠs a korkedvezmĂŠnyes nyugdĂ­j rendszer ĂĄtalakĂ­tĂĄsa ellen. A megmozdulĂĄshoz csatlakozott a Villamosenergia-ipari DolgozĂłk Szakszervezeti SzĂśvetsĂŠge is, ĂĄm az ĂĄgazat kiemelt fontossĂĄga miatt a sztrĂĄjkra csak Ăşgy kerĂźlhet sor, ha sikerĂźlt az Ăşgynevezett elĂŠgsĂŠges szolgĂĄltatĂĄsokrĂłl megegyezni.
A sztrĂĄjkrĂłl az 1989. ĂŠvi VII. tĂśrvĂŠny rendelkezik, ĂĄm vĂŠgrehajtĂĄsĂĄra, mĂĄs tĂśrvĂŠnyektől eltĂŠrően nem szĂźletett vĂŠgrehajtĂĄsi rendelet, Ă­gy a sztrĂĄjk megtartĂĄsĂĄhoz gyakorlati ĂştmutatĂłt csak a tĂśrvĂŠny hatĂĄlyba lĂŠpĂŠse utĂĄn meghirdetett ĂŠs megtartott sztrĂĄjkok jogszerűsĂŠgĂŠnek, illetve jogellenessĂŠgĂŠnek megĂĄllapĂ­tĂĄsĂĄra indĂ­tott eljĂĄrĂĄsokban szĂźletett jogerős bĂ­rĂłsĂĄgi dĂśntĂŠsek adnak.

A sztrĂĄjktĂśrvĂŠny szerint a munkavĂĄllalĂłkat gazdasĂĄgi ĂŠs szociĂĄlis ĂŠrdekeik biztosĂ­tĂĄsĂĄra megilleti a sztrĂĄjk joga, ĂĄm szĂĄmos iparĂĄgban, Ă­gy a villamosenergia-iparban is biztosĂ­tani kell a sztrĂĄjk alatt a kĂśzszolgĂĄltatĂĄst. A sztrĂĄjktĂśrvĂŠny ĂĄltal előĂ­rt egyĂźttműkĂśdĂŠsi kĂśtelezettsĂŠg keretĂŠben egyeztető tĂĄrgyalĂĄsokat kell folytatni a munkĂĄltatĂłval az ĂŠlet-, ĂŠs vagyonbiztonsĂĄg kĂŠrdĂŠsĂŠben, illetve a kĂśzszolgĂĄltatĂĄsokat ellĂĄtĂł munkĂĄltatĂłknĂĄl egyeztető tĂĄrgyalĂĄst kell kezdemĂŠnyezni a mĂŠg elĂŠgsĂŠges szolgĂĄltatĂĄsokra vonatkozĂłan.

A sztrĂĄjktĂśrvĂŠny kimondja ugyanis, hogy azon munkĂĄltatĂłknĂĄl, amelyek a lakossĂĄgot alapvetően ĂŠrintő szolgĂĄltatĂĄst lĂĄtnak el, a sztrĂĄjk Ăşgy gyakorolhatĂł, hogy az a mĂŠg elĂŠgsĂŠges szolgĂĄltatĂĄsok teljesĂ­tĂŠsĂŠt ne gĂĄtolja. A mĂŠg elĂŠgsĂŠges szolgĂĄltatĂĄsokrĂłl a tĂśrvĂŠny azonban csak azt Ă­rja elő, hogy a feleknek tĂĄrgyalniuk kell, de megĂĄllapodĂĄsi kĂśtelezettsĂŠget nem tartalmaz. Az elĂŠgsĂŠges szolgĂĄltatĂĄs mĂŠrtĂŠke a felek kĂśzĂśtti alku alapjĂĄn nulla ĂŠs szĂĄz szĂĄzalĂŠk kĂśzĂśtt lehetsĂŠges.

A villamosenergia-iparban ez azt jelenti, hogy a sztrĂĄjkhoz csatlakozott erőműveknĂŠl, ĂĄramszolgĂĄltatĂłknĂĄl ĂŠs mĂĄs ĂŠrintett cĂŠgeknĂŠl a helyi szakszervezeteknek kell megĂĄllapodniuk a munkĂĄltatĂłkkal a mĂŠg elĂŠgsĂŠges szolgĂĄltatĂĄsrĂłl. Az eddigi gyakorlat szerint – bĂĄr szerencsĂŠre az iparĂĄgban ritkĂĄn fordult elő sztrĂĄjkhelyzet – a kĂśzĂźzemi energiaellĂĄtĂĄst minden esetben biztosĂ­tani lehetett, nĂŠhĂĄny terĂźleten volt olyan, amikor az ipari fogyasztĂłk ellĂĄtĂĄsĂĄt kellett előre megadott terĂźleti ĂźtemezĂŠs szerint rĂśvid időre, egy-kĂŠt ĂłrĂĄra korlĂĄtozni.

Ekkor a sztrĂĄjkhoz csatlakozott erőműveknĂŠl ĂĄtmenetileg a rendszerirĂĄnyĂ­tĂł Mavirral egyeztetett ĂźtemezĂŠs szerint csĂśkkentettĂŠk nĂŠhĂĄny blokk teljesĂ­tmĂŠnyĂŠt. Ezt a ritka ĂĄllapotot kivĂŠve az iparĂĄgban a sztrĂĄjk leginkĂĄbb az olyan tevĂŠkenysĂŠgeket ĂŠrintette, mint a karbantartĂĄs ĂĄtĂźtemezĂŠse, de ezek miatt nem volt szĂźksĂŠg jelentősebb ĂĄramkorlĂĄtozĂĄsra.

InformĂĄciĂłink szerint a sztrĂĄjkhoz az iparĂĄgbĂłl a PĂŠcsi Hőerőmű, a Budapesti Erőmű, a DĂŠmĂĄsz ĂŠs a Fűzfői Energiaipari Szakszervezet dolgozĂłinak egy rĂŠsze csatlakozott.