close
Mol: győzelemértékű vereség
Egyéb - Olaj

Mol: győzelemértékű vereség

A Mol jogorvoslatot kĂŠr a pĂŠnzĂźgyi felĂźgyelet 48 milliĂł forintos bĂ­rsĂĄgot kiszabĂł hatĂĄrozata ellen. A dĂśntĂŠs azĂŠrt nem rossz a Molnak, mivel kĂśzvetve szentesĂ­ti a cĂŠg ĂśnfelvĂĄsĂĄrlĂĄsi akciĂłjĂĄt  – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A PĂŠnzĂźgyi Szervezetek Állami FelĂźgyelete (PSZÁF) a maga rĂŠszĂŠről lezĂĄrta a Mol jĂşniusban indĂ­tott rĂŠszvĂŠnyfelvĂĄsĂĄrlĂĄsi programja nyomĂĄn indĂ­tott vizsgĂĄlatot. ÁllĂĄspontja szerint a Mol megsĂŠrtette a bennfentes kereskedelem elleni szabĂĄlyokat akkor, amikor nyilvĂĄnvalĂłan tudott kĂŠsőbb bejelentett Ăźgyletekről; de ezt nem kĂśzĂślte idejekorĂĄn, viszont folyamatosan vĂĄsĂĄrolta fel sajĂĄt rĂŠszvĂŠnyeit. Ide tartozik egy olasz ĂŠs egy horvĂĄt olajcĂŠg megvĂŠtele, valamint egy 10 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszvĂŠnycsomag “kĂślcsĂśnadĂĄsa” az ĂĄllami MFB Investnek. Emiatt 48 milliĂłs bĂ­rsĂĄgot szabott ki a Molra a PSZÁF. A Mol a felĂźgyelet hatĂĄrozatĂĄval nem ĂŠrt egyet, ezĂŠrt jogorvoslatot kĂŠr a dĂśntĂŠs ellen.

A hatĂĄrozatban az az ĂŠrdekes, amit nem, vagy csak alig ĂŠrint. A piacot jĂşniusban főkĂŠpp az lepte meg, hogy a tőzsdei cĂŠg szinte korlĂĄtlanul megkezdte sajĂĄt rĂŠszvĂŠnyeinek a felvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄt. MĂĄr azt megelőzően is jelentkezett vevőkĂŠnt nagyobb Mol-pakettekre: az ĂĄllam utolsĂł 10 szĂĄzalĂŠkĂĄt is maga vĂĄsĂĄrolhatta meg. A sajĂĄt kĂŠzben tartandĂł papĂ­rok tĂśrvĂŠnyben meghatĂĄrozott 10 szĂĄzalĂŠkos felső hatĂĄra miatt a csomagokat sorra kihelyezte, illetve kĂślcsĂśnadta. (Így lett nagytulajdonos egy offshore cĂŠg, a BNP Paribas, a Mol alelnĂśke ĂĄltal irĂĄnyĂ­tott OTP Bank ĂŠs az MFB Invest.) JĂşnius 22-ĂŠn ezt “tőkeszerkezet-optimalizĂĄlĂĄsi programkĂŠnt” hirdettĂŠk meg, ĂĄm nĂŠhĂĄny nappal kĂŠsőbb az OMV bejelentette: addig meglĂŠvő 10 szĂĄzalĂŠkĂĄhoz tovĂĄbbi 8,6-ot vett a MolbĂłl, majd kĂŠsőbb vilĂĄgossĂĄ tette, hogy cĂŠlja a Mol megszerzĂŠse. (A PSZÁF szerint a Mol ĂŠs az OMV vezetői jĂşnius 15-ĂŠn talĂĄlkoztak.)

Binder IstvĂĄn, a PSZÁF szĂłvivője az Ăźgy kapcsĂĄn lapunknak kifejtette: azĂŠrt szabtak ki bĂ­rsĂĄgot, mert a kĂŠt olajcĂŠg megvĂĄsĂĄrlĂĄsa, illetve az MFB Invest-Ăźgylet előtt a Mol nem hozta nyilvĂĄnossĂĄgra ezt a rĂŠszvĂŠnyĂĄrfolyamra hatĂł “bennfentes informĂĄciĂłjĂĄt”. (Ha erre kĂźlĂśnĂśs oka lett volna, a PSZÁF-fal akkor is kĂśzĂślnie kellett volna a vĂĄrhatĂł fejlemĂŠnyeket, de ezt szintĂŠn nem tette meg.)

A piacot azonban jĂşnius Ăłta az Ăźgynek nem ez az oldala izgatja. Sokkal inkĂĄbb az: felvĂĄsĂĄrolhatja-e magĂĄt egy tőzsdei cĂŠg Ăşgy, hogy ekĂśzben nem kell tennie – mĂĄs ĂŠrdekcsoportok nagyobb befolyĂĄsszerzĂŠsekor kĂśtelező – felvĂĄsĂĄrlĂĄsi ajĂĄnlatot a tĂśbbi kisrĂŠszvĂŠnyesnek. KĂźlĂśnĂśsnek volt nevezhető a rĂŠszvĂŠnyek kĂślcsĂśnadĂĄsa is olyan cĂŠgeknek, amelyek MoltĂłl valĂł “fĂźggetlensĂŠge” a rĂŠszvĂŠnyesi jogok gyakorlĂĄsa terĂŠn egyes elemzők szerint kĂŠtsĂŠgbe vonhatĂł. (A sajĂĄt rĂŠszvĂŠnytől eltĂŠrően rĂĄadĂĄsul ezek a cĂŠgek a kĂśzgyűlĂŠsen szavazhatnak mĂŠg Ăşgy is, hogy a rĂŠszvĂŠnyeket csak bĂŠrlik a MoltĂłl.) Ennek megfelelően elemzők a Mol vezetősĂŠgĂŠnek befolyĂĄsĂĄt sajĂĄt tĂĄrsasĂĄguk felett – a nyilvĂĄnos adatok alapjĂĄn – immĂĄron tĂśbb mint 40 szĂĄzalĂŠkra teszik. Ilyen szempontokat a PSZÁF kĂśzlemĂŠnye nem ĂŠrint. Binder IstvĂĄn ezzel kapcsolatban kĂŠrdĂŠsĂźnkre Ăşgy fogalmazott, a PSZÁF az Ăźgy Ăśsszes vonatkozĂĄsĂĄt megvizsgĂĄlva hozta meg dĂśntĂŠsĂŠt. Azt a kĂŠrdĂŠsĂźnket nem kĂ­vĂĄnta kommentĂĄlni, hogy hozhattak-e volna a bennfentes kereskedelem alatt vĂĄsĂĄrolt rĂŠszvĂŠnyekre vonatkozĂłlag azok visszaadĂĄsĂĄt előĂ­rĂł hatĂĄrozatot. Arra nĂŠzvĂŠst sem kĂ­vĂĄnt nyilatkozni, hogy a PSZÁF a most szerzett tapasztalatok birtokĂĄban szĂźksĂŠgesnek tart-e jogszabĂĄly-mĂłdosĂ­tĂĄst. A kĂŠrdĂŠs kapcsĂĄn szĂźksĂŠgesnek tartotta jelezni: a felĂźgyelet csupĂĄn jogalkalmazĂł.

A hatĂĄrozat alapjĂĄn kijelenthető, hogy a PSZÁF szerint a cĂŠg ĂśnfelvĂĄsĂĄrlĂĄsa tĂśrvĂŠnyes volt. Mostanra a parlament az olajcĂŠg dolgĂĄt a “lex Molban” mĂŠg a sajĂĄt rĂŠszvĂŠnyek 10 szĂĄzalĂŠkos felső hatĂĄrĂĄnak eltĂśrlĂŠsĂŠvel is megkĂśnnyĂ­tette.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője szerint a bĂ­rsĂĄg a Mol mĂŠreteihez kĂŠpest nem szĂĄmottevő. A szĂŠles kĂśrű sajĂĄtrĂŠszvĂŠny-vĂĄsĂĄrlĂĄsi lehetősĂŠgek pedig nem rengetik meg a bizalmat a tőzsdei befektetőkben. A nemzetkĂśzi gyakorlatban lĂŠtezik ellensĂŠges felvĂĄsĂĄrlĂĄs elleni vĂŠdekezĂŠs ĂŠs sajĂĄt rĂŠszvĂŠnyek vĂŠtele is. Egy rĂŠszvĂŠnyesnek ezzel szĂĄmolnia kell. MiutĂĄn viszont az EU hivatalosan is vizsgĂĄlja a lex Molt ĂŠs annak kĂśrĂźlmĂŠnyeit, a vĂŠgső szĂłt ezzel kapcsolatban akĂĄr az uniĂł is kimondhatja – tette hozzĂĄ.