close
Töb olajat ígér a Lukoil
Egyéb - Olaj

Töb olajat ígér a Lukoil

JĂśvőre 5,5 szĂĄzalĂŠkkal nĂśvelnĂŠ termelĂŠsĂŠt az orosz Lukoil olajtĂĄrsasĂĄg. Épp jĂłkor jĂśtt a bejelentĂŠs, az amerikai kormĂĄny intĂŠzete, az EIA ĂŠpp a napokban jelezte, hogy jĂśvőre szűkĂśs lesz a vilĂĄg olajkĂ­nĂĄlata.

A Lukoil 2008-ban 5,5 szĂĄzalĂŠkkal nĂśveli olajtermelĂŠsĂŠt, jelentette be Leonyid Fedun, a cĂŠg elnĂśke tegnap, amerikai befektetők előtt. Az idei első kilenc havi termelĂŠs napi 2,18 milliĂł hordĂł olajegyenĂŠrtĂŠk, ami 2,2 szĂĄzalĂŠkkal magasabb az előző ĂŠv azonos időszakĂĄĂŠnĂĄl. Andrej Gajdamaka, a tĂĄrsasĂĄg stratĂŠgiafejlesztĂŠsi igazgatĂłja szerint ahhoz, hogy a cĂŠge a kĂśvetkező 3-5 ĂŠvben Ăşj beruhĂĄzĂĄsi dĂśntĂŠseket hozzon, legalĂĄbb 50-60 dollĂĄr kĂśrĂźli olajĂĄraknak kell lenniĂźk. A nagy olajcĂŠgek ennĂŠl jĂłval alacsonyabb olajĂĄr mellett is ĂŠrdemesnek tartjĂĄk, hogy Ăşj beruhĂĄzĂĄsokat indĂ­tsanak, mutat rĂĄ a Reuters. Az igazgatĂł azonban Ăşgy lĂĄtja, pillanatnyilag nem lĂĄthatĂł olyan jelentős nyomĂĄs kĂ­nĂĄlati oldalrĂłl, ami megvĂĄltoztatnĂĄ a piacot.


Tegnap az amerikai olaj ĂĄra 94 dollĂĄr fĂślĂŠ nőtt, Gajdamaka szerint ez az ĂĄr mĂĄr kicsit tĂşl magas. EsĂŠsre szĂĄmĂ­t, akĂĄr 10-15 dollĂĄrosra is. Gajdamaka elmondta tovĂĄbbĂĄ, hogy ha a dollĂĄr tovĂĄbb drĂĄgul, cĂŠge inkĂĄbb rubelĂŠrt fogja az olajat eladni, mint dollĂĄrĂŠrt. HasonlĂłan vĂŠlekedett a mĂşlt hĂłnapban az orosz Gazprom is sajĂĄt kivitelĂŠről.

Az ĂŠv első kilenc hĂłnapjĂĄban a rubel 14-15 szĂĄzalĂŠkkal erősĂśdĂśtt a dollĂĄrhoz kĂŠpest. Az olajtermelők azonban szerencsĂŠsek az igazgatĂł szerint, mert az olajĂĄrak az inflĂĄciĂłnĂĄl jobban nőttek.


ÁltalĂĄban vĂŠve persze a Lukoil megmaradna a dollĂĄr-elszĂĄmolĂĄsnĂĄl, hiszen „az olaj dollĂĄr-termĂŠk”, a cĂŠgnek pedig a piaci realitĂĄsokat figyelembe vĂŠve kell műkĂśdnie. Ám, ha az OPEC valĂłban ĂĄtĂĄll a beĂ­gĂŠrt valutakosaras elszĂĄmolĂĄsra, a tĂśbbi nagy termelő vĂŠlhetőleg kĂśvetni fogja.