close
Veszélyben az alaszkai gázexport terve
Egyéb - Gáz

Veszélyben az alaszkai gázexport terve

A kĂ­nai Sinopec ĂĄzsiai piacokra szĂĄllĂ­tĂł LNG-terminĂĄlt ĂŠpĂ­tene az alaszkai gĂĄz exportjĂĄra, ĂĄm a helyiek az energiahordozĂłk az amerikai felhasznĂĄlĂłknak szĂĄnjĂĄk.

Az amerikai kongresszus blokkolhatja az alaszkai North Slope lelőhelyről tervezett gĂĄzexportot, mert a gĂĄzt inkĂĄbb az USA „alsĂł” 48 ĂĄllamĂĄnak szĂĄnjĂĄk, kĂśzĂślte kĂŠt helyi szenĂĄtor. Ted Stevens ĂŠs Lisa Murkowski ezzel a kĂ­nai Sinopec olajĂłriĂĄs tervĂŠre reagĂĄlt, amely gĂĄzcseppfolyĂłsĂ­tĂłt ĂŠpĂ­tene a kĂśzelbe, hogy onnan LNG formĂĄjĂĄban ĂĄzsiai piacokra juttassa az amerikai gĂĄzt. „A beruhĂĄzĂĄs ellen főkĂŠnt politikai ĂŠrvek szĂłlnak, ĂŠrdekĂźnk ugyanis, hogy az alaszkai gĂĄzt megtartsuk az amerikai piacoknak, hogy ezzel is csĂśkkentsĂźk a kĂźlfĂśldi forrĂĄsoktĂłl valĂł fĂźggĂŠsĂźnket”, mondta Murkowski szĂłvivője, Kevin Sweeney.


HasonlĂł lĂŠpĂŠsre egyĂŠbkĂŠnt mĂĄr sok kerĂźlt 1970-ben, amikor az alaszkai olajkivitelt blokkoltĂĄk politikai eszkĂśzĂśkkel. A Kongresszus most is ĂŠlhet pĂŠnzĂźgyi eszkĂśzĂśkkel, pĂŠldĂĄul nem ad garanciĂĄt a beruhĂĄzĂĄs hitelĂŠhez.


A Sinopec kezdemĂŠnyezĂŠse egyĂŠbkĂŠnt csak egy abbĂłl az Ăśt tervből, amelyek ĂĄllami licencĂŠrt ĂŠs ĂĄllami tĂĄmogatĂĄsĂŠrt versengenek LNG beruhĂĄzĂĄsokhoz. A tovĂĄbbiak a TransCanadĂĄĂŠ, az Alaszkai GĂĄzvezetĂŠk KikĂśtői HatĂłsĂĄgĂŠ, az AEnergia nevű Ăşj kaliforniai tĂĄrsulĂĄsĂŠ ĂŠs az ĂĄllami ellenőrzĂŠsű Alaszkai GĂĄzfejlesztĂŠsi HatĂłsĂĄgĂŠ. A dĂśntĂŠs jĂśvőre vĂĄrhatĂł. A ConocoPhillips nyitott arra, hogy a lelőhelyről akĂĄr az albertai gĂĄzkĂśzpontba, akĂĄr az amerikai KĂśzĂŠp-Kelet felĂŠ ĂŠpĂ­tsen gĂĄzvezetĂŠket.