close
Elkészültek az új árampiaci rendeletek
Áram - Egyéb

Elkészültek az új árampiaci rendeletek

A tervek szerint ma kerĂźl a kormĂĄny elĂŠ az a rendeletcsomag, amely a villamosenergia-tĂśrvĂŠny kiegĂŠszĂ­tĂŠsekĂŠnt lehetővĂŠ teszi majd a januĂĄri teljes ĂĄrampiacnyitĂĄst. Az Ăşj rendelkezĂŠseket – amennyiben ma elfogadja azokat a kabinet – a jĂśvő hĂŠten ki is hirdetik, s Ă­gy januĂĄr elejĂŠtől ĂŠrvĂŠnybe lĂŠphetnek. A lakossĂĄgi ĂĄramdĂ­jak a kormĂĄnyzati Ă­gĂŠretek szerint tĂ­z szĂĄzalĂŠknĂĄl kisebb mĂŠrtĂŠkben emelkednek az ĂŠv elejĂŠn – Ă­rja a NĂŠpszava.
A kormĂĄny elĂŠ kerĂźlő tucatnyi rendelet kĂśzĂźl az egyik legfontosabb az, amelyik meghatĂĄrozza az Ăşgynevezett egyetemes szolgĂĄltatĂĄsra jogosultak kĂśrĂŠt. Az előĂ­rĂĄs-tervezet szerint jĂśvő ĂŠvtől azon felhasznĂĄlĂłkat kell majd az ilyen „vĂŠdett” felhasznĂĄlĂłi kĂśrbe sorolniuk a szolgĂĄltatĂłknak, akik hĂĄromszor 50 amper csatlakozĂĄsi teljesĂ­tmĂŠnynĂŠl kisebb mĂŠrőegysĂŠggel rendelkeznek, fĂźggetlenĂźl attĂłl, hogy hĂĄztartĂĄsrĂłl vagy nem lakossĂĄgi felhasznĂĄlĂłrĂłl van-e szĂł. Ez az egĂŠszen kismĂŠretű vĂĄllalkozĂĄsoknak jĂł hĂ­r, miutĂĄn tovĂĄbbra sem kell magasabb piaci ĂĄrat fizetniĂźk az elektromos energiĂĄĂŠrt, mint a lakossĂĄgnak.

SzintĂŠn kiemelt figyelmet ĂŠrdemel a rendszerhasznĂĄlati dĂ­jakrĂłl szĂłlĂł rendelet. (A lakossĂĄgi ĂĄramĂĄr hozzĂĄvetőleg felĂŠt ezek a dĂ­jak teszik ki. Ilyen pĂŠldĂĄul a rendszerirĂĄnyĂ­tĂĄsi dĂ­j, a vezetĂŠkhasznĂĄlati tarifa, illetve az Ăşgynevezett rendszerszintű szolgĂĄltatĂĄsokĂŠrt fizetendő Ăśsszeg.) Ezek a dĂ­jtĂŠtelek ĂśsszessĂŠgĂŠben hozzĂĄvetőleg 3-4 szĂĄzalĂŠkkal emelkednek. Ez az ĂĄtlagszĂĄm Ăşgy kĂŠpződik, hogy egyes dĂ­jfajtĂĄk ĂŠszrevehetően nĂśvekednek, mĂ­g mĂĄs dĂ­jelemek csĂśkkennek. HozzĂĄvetőleg Ăśt szĂĄzalĂŠkkal nĂśvekszik pĂŠldĂĄul az Ăşgynevezett elosztĂĄsi dĂ­j, mikĂśzben a rendszerirĂĄnyĂ­tĂĄsi tarifa – a dĂ­jszerkezet ĂĄtalakĂ­tĂĄsa kĂśvetkeztĂŠben – megkĂśzelĂ­tőleg a korĂĄbbi negyedĂŠre csĂśkken.

Ugyancsak Ăşj rendelkezĂŠs szß­letik az Ăşgynevezett zĂśldĂĄram ĂĄtvĂŠtelĂŠről. A kĂśrnyezetkĂ­mĂŠlő mĂłdon – megĂşjulĂł energiĂĄbĂłl vagy Ăşgynevezett kapcsolt erőművekben – előĂĄllĂ­tott villamos energia kĂśtelező ĂĄtvĂŠteli ĂĄrĂĄt az inflĂĄciĂł mĂŠrtĂŠkĂŠvel nĂśvelik. Ez megkĂśzelĂ­tőleg hatszĂĄzalĂŠkos korrekciĂłt jelent.

Tavaly a „zĂśldĂĄram” termelĂŠsĂŠnek a tĂĄmogatĂĄsĂĄra hozzĂĄvetőleg 67 milliĂĄrd forintot kĂśltĂśtt az orszĂĄg. Ebben az ĂŠvben viszont mĂĄr a korĂĄbbi, kilowattonkĂŠnti 18,8 forintos ĂĄr helyett kĂśtelező jelleggel egysĂŠges, kilowattonkĂŠnt 23 forintĂŠrt veszik ĂĄt az Ăśko-energiĂĄt a termelőktől. A tĂĄmogatĂĄs jelenleg kilowattĂłrĂĄnkĂŠnt 60 fillĂŠrt tesz ki a villamos energia ĂĄrĂĄbĂłl. Vagy­is ennyi a lakossĂĄg ĂĄltal befizetett kilowattonkĂŠnti zĂśldĂĄramfelĂĄr.