close
Megosztott OPEC dönt ma az olajról
Egyéb - Olaj

Megosztott OPEC dönt ma az olajról

Abu-Dzabiban tanĂĄcskoznak ma az olajexportĂĄlĂł orszĂĄgok (OPEC) illetĂŠkes miniszterei, de a tagorszĂĄgok egyelőre megosztottak a legfontosabb kĂŠrdĂŠsben: nĂśveljĂŠk-e a kitermelĂŠst. Ha nemmel szavaznak, az olaj hordĂłnkĂŠnti ĂĄra ismĂŠt szĂĄz dollĂĄrra kĂşszhat fel – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A tagorszĂĄgok mĂĄr az ĂŠrtekezlet előtt elfoglaltĂĄk ĂĄllĂĄsaikat: IrĂĄn, Venezuela, LĂ­bia ĂŠs Katar hallani sem akar a kitermelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠről, mĂ­g az OPEC legbefolyĂĄsosabb tagja, SzaĂşd-ArĂĄbia nem nyilatkozik, s az EgyesĂźlt Arab EmĂ­rsĂŠg ĂŠs Kuvait is titkolja vĂŠlemĂŠnyĂŠt. Érdekes mĂłdon TeherĂĄn kissĂŠ finomĂ­totta nĂŠzetĂŠt tegnap dĂŠlutĂĄn, s kĂśzĂślte: bĂĄr szerinte nincs szĂźksĂŠg a kitermelĂŠs emelĂŠsĂŠre, belemenne egy ilyen hatĂĄrozatba, ha az OPEC tĂśbbsĂŠge azzal egyetĂŠrt. Venezuela viszont jĂśvőre szĂĄzdollĂĄros olajĂĄrat vizionĂĄlt. Az olajĂĄrak alakulĂĄsa kĂŠtsĂŠgkĂ­vĂźl nehĂŠz dĂśntĂŠs elĂŠ ĂĄllĂ­tja a minisztereket.

A fekete arany ĂĄra 99,29 dollĂĄron tetőzĂśtt kĂŠt hĂŠttel ezelőtt, azĂłta tĂ­z szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkent: tegnap kevesebb mint 88 dollĂĄrt kĂŠrtek ĂŠrte, bĂĄr kissĂŠ tĂśbbet, mint hĂŠtfőn. Az ĂĄr mĂŠrsĂŠklődĂŠsĂŠt az utĂłbbi kĂŠt hĂŠtben az vĂĄlthatta ki, hogy a jelzĂĄlogpiaci hitelvĂĄlsĂĄg nyomĂĄn mind tĂśbb aggodalom Ăśvezi az amerikai gazdasĂĄg nĂśvekedĂŠsi kilĂĄtĂĄsait, s ez a tĂŠny a vilĂĄggazdasĂĄgra is nyomasztĂłan hat. A lefelĂŠ ereszkedő ĂĄr viszont visszatarthatja az OPEC tagjait a kitermelĂŠs fokozĂĄsĂĄtĂłl, hiszen azzal tovĂĄbbi ĂĄresĂŠst idĂŠznĂŠnek elő. Ám az utĂłbbi kĂŠt hĂŠtben az ĂĄrat az is befolyĂĄsolta, hogy az OPEC elkĂŠpzelhetőnek tartotta a kitermelĂŠs bővĂ­tĂŠsĂŠt. Ám ahogy a piacok elbizonytalanodtak a tegnapi nyilatkozatok utĂĄn, az ĂĄr is kissĂŠ feljebb ment.

Az olaj ĂĄra az ĂŠv első heteiben lefelĂŠ araszolt, Ăśtven dollĂĄr felĂŠ, s csak kĂŠsőbb kezdett felfelĂŠ kapaszkodni, augusztustĂłl mĂĄr ijesztő iramban. Ez a fejlemĂŠny rĂŠszben a kereslet-kĂ­nĂĄlati viszonyokkal, az OPEC-kitermelĂŠs csĂśkkentĂŠsĂŠvel ĂŠs a vilĂĄggazdasĂĄg – kĂźlĂśnĂśsen KĂ­na ĂŠs India – gyors fejlődĂŠsĂŠvel magyarĂĄzhatĂł. Kora ősszel az OPEC a kitermelĂŠs nĂśvelĂŠse mellett dĂśntĂśtt, ami azonban az ĂĄrra nem volt nagy hatĂĄssal. Az amerikai pĂŠnzĂźgyi krĂ­zis nyomĂĄn a dollĂĄr lĂĄtvĂĄnyosan meggyengĂźlt a vezető valutĂĄkhoz kĂŠpest, azaz az OPEC bevĂŠtelei reĂĄlĂŠrtĂŠkben visszaestek, s mĂŠg inflĂĄciĂłs veszĂŠly is keletkezett. Dubaiban a napokban az ĂĄzsiai vendĂŠgmunkĂĄsok fizetĂŠsĂźk elĂŠrtĂŠktelenedĂŠse ellen tiltakoztak.

Az ÖbĂśl menti orszĂĄgok tegnap kĂźlĂśn egyeztettek, s bĂĄr az ĂĄrfolyamrendszerről semmit nem mondtak, elemzők nem zĂĄrjĂĄk ki, hogy nĂŠhĂĄnyan megszĂźntetik valutĂĄik dollĂĄrhoz kĂśtĂŠsĂŠt, s felĂŠrtĂŠkelnek. Az OPEC főtitkĂĄra ugyanakkor bejelentette: a kartell nem tervezi, hogy az ĂĄrat valutakosĂĄrban hatĂĄrozza meg a dollĂĄr helyett.

Az elemzők fele-fele arĂĄnyban vĂĄrnak nĂśvelĂŠst, illetve vĂĄltozatlan kitermelĂŠsi dĂśntĂŠst. A vĂŠlemĂŠnyek azonban egybecsengnek annak megĂ­tĂŠlĂŠsĂŠben, hogy a nemleges hatĂĄrozat Ăşjra szĂĄz dollĂĄr kĂśzelĂŠbe lĂśknĂŠ az ĂĄrat. BĂĄr az OPEC a piaci spekulĂĄciĂłt, a szűkĂśs finomĂ­tĂłi kapacitĂĄst hibĂĄztatja a magas ĂĄrĂŠrt, nyilvĂĄnvalĂł, hogy az elĂŠgtelen kĂ­nĂĄlat eshetősĂŠge miatt ilyen drĂĄga ez az energiahordozĂł. Az exportĂĄlĂł orszĂĄgok egy rĂŠsze aggĂłdik a vilĂĄggazdasĂĄgĂŠrt, s Ăşgy vĂŠli, egy esetleges visszaesĂŠs elindĂ­tĂĄsĂĄval ĂśnnĂśn ĂŠrdekeit sĂŠrtenĂŠ. MĂĄsok viszont azzal ĂŠrvelnek, hogy az utĂłbbi ĂŠvekben az egyre drĂĄgulĂł olaj egyĂĄltalĂĄn nem fĂŠkezte a gyorsan bővĂźlő vilĂĄggazdasĂĄgot.

A globĂĄlis kereslet negyven szĂĄzalĂŠkĂĄt adja az OPEC, amely oktĂłberben napi 31,2 milliĂł hordĂłt vitt a nemzetkĂśzi piacokra, egymilliĂł barrellel tĂśbbet, mint januĂĄrban. A szeptemberi fĂŠlmilliĂłs emelĂŠs novembertől ĂŠreztetheti hatĂĄsĂĄt. KĂśzben az OPEC-en kĂ­vĂźli termelők teljesĂ­tmĂŠnye csĂśkken. A NemzetkĂśzi Energia ÜgynĂśksĂŠg (IEA) az ĂŠv elejĂŠn napi 1,4 milliĂł hordĂł tĂśbbletet vĂĄrt a kartellhez nem csatlakozott ĂĄllamoktĂłl, de a bővĂźlĂŠs csak 0,6 milliĂł barrel. Az IEA szerint 2008-ban a vilĂĄgkereslet napi 1,9 milliĂł hordĂłval emelkedik, mikĂśzben a nem OPEC-kitermelĂŠs csupĂĄn 1,1 milliĂłval. A kĂźlĂśnbsĂŠget a kartellnek kellene ĂĄllnia, amely viszont Ăşgy szĂĄmĂ­tja, hogy a globĂĄlis igĂŠny csak napi 1,3 milliĂł hordĂłval nĂśvekedik.

A kitermelĂŠsről szĂłlĂł dĂśntĂŠst – s persze az ĂĄrat – az eltĂŠrő prognĂłzisok ĂŠs az azokbĂłl levonhatĂł kĂśvetkeztetĂŠsek is befolyĂĄsoljĂĄk. Ebből kĂśvetkezik, hogy mĂ­g Venezuela szĂĄzdollĂĄros olajĂĄrat vĂĄr, akadnak elemzők, akik 75 dollĂĄros jĂśvő ĂŠvi szintet vetĂ­tenek előre.