close
Nincs árverseny a dániai autópályák benzinkútjainál
Egyéb - Olaj

Nincs árverseny a dániai autópályák benzinkútjainál

HiĂĄba tett meg mindent a dĂĄn kormĂĄny a benzinkĂşt piac liberalizĂĄlĂĄsĂĄra mĂĄr 2002-ben, az autĂłpĂĄlyĂĄk melletti kutak tĂśbbsĂŠgĂŠt tovĂĄbbra is nĂŠhĂĄny nagy cĂŠg ellenőrzi, a kicsiknek meg vajmi kevĂŠs esĂŠlyĂźk van arra, hogy piacot hĂłdĂ­tsanak el tőlĂźk. A dĂĄniai Bovag autĂłipari csoport szerint csak nagyon kis eredmĂŠnyt hozott az autĂłpĂĄlyĂĄk melletti benzinkutak piaca ĂŠlĂŠnkĂ­tĂŠsĂŠre tett liberalizĂĄciĂłs kĂ­sĂŠrlet.

A dĂĄniai Bovag autĂłipari csoport szerint csak nagyon kis eredmĂŠnyt hozott az autĂłpĂĄlyĂĄk melletti benzinkutak piaca ĂŠlĂŠnkĂ­tĂŠsĂŠre tett liberalizĂĄciĂłs kĂ­sĂŠrlet. HiĂĄba prĂłbĂĄlt az orszĂĄg kormĂĄnya lĂŠpĂŠseket tenni a kis ĂźzemanyagtĂśltő tĂĄrsasĂĄgok rĂŠszesedĂŠs nĂśvelĂŠse ĂŠrdekĂŠben, tovĂĄbbra is a nagy tĂĄrsasĂĄgok ellenőrzik az autĂłpĂĄlyĂĄk melletti benzinkutak tĂśbbsĂŠgĂŠt. A kicsik eddig nem sokra jutottak, ĂŠs nem is nĂŠz Ăşgy ki, hogy kĂŠsőbb hĂłdĂ­thatnĂĄnak.


A dĂĄn kormĂĄny 2002 Ăłta pĂĄlyĂĄzati Ăşton adja koncessziĂłba az autĂłpĂĄlyĂĄk melletti kutakat, Ă­rja az Energy Business. (HasonlĂł rendszer műkĂśdik RomĂĄniĂĄban is.) Egyszerre mindig tĂ­z kutat kĂ­nĂĄltak fel azzal a cĂŠllal, hogy csĂśkkenjen a nagy piaci szereplők uralma, s hogy az Ă­gy kialakulĂł verseny rĂŠvĂŠn essenek az ĂźzemanyagĂĄrak. Az ezt megelőző hĂĄrom ĂŠvtizedben az olajcĂŠgeknek meghatĂĄrozatlan időre szĂłlĂł koncessziĂłjuk volt a kutak műkĂśdtetĂŠsĂŠre.


A vĂĄltozĂĄsra azĂŠrt volt szĂźksĂŠg, mert a kilencvenes ĂŠvekben a dĂĄn kormĂĄny aggĂłdni kezdett amiatt, hogy mindĂśssze hat nagy tĂĄrsasĂĄg ellenőrzi az autĂłpĂĄlyĂĄk melletti kutakat, amelyek egymĂĄshoz hasonlĂł, s persze magas ĂĄron mĂŠrtĂŠk az Ăźzemanyagot. A Bovag szerint azĂŠrt vallott kudarcot a kormĂĄny versenyĂŠlĂŠnkĂ­tő kĂ­sĂŠrlete, mert az Ăşj piaci szereplők nem kĂŠpesek versenyre kelni nagy rivĂĄlisaikkal. Így azutĂĄn marad a BP, a Shell, az Esso ĂŠs a Texaco vezető pozĂ­ciĂłban. És maradnak magasak az ĂĄrak is.

2006-ban a BP, a Shell, az Esso ĂŠs a Texaco ellenőrizte egyĂźtt az ĂŠrintett kutak 77 szĂĄzalĂŠkĂĄt HollandiĂĄban is. Ugyanez a dominancia figyelhető meg a nem autĂłpĂĄlyĂĄk melletti tĂśltőĂĄllomĂĄsok piacĂĄn is, ahol az előbbi cĂŠgeknek mintegy 70 szĂĄzalĂŠkuk van. MindazonĂĄltal nincs mĂĄsrĂłl szĂł az autĂłpĂĄlyĂĄk menti kutak kapcsĂĄn, minthogy ott is tĂźkrĂśződik az ĂŠrintett vĂĄllalatok ĂĄltalĂĄban is meglĂŠvő Ăźzemanyag kiskereskedelmi piaca.