close
Egyre nagyobb a kereslet a megújulós részvényekre
Egyéb - Megújuló

Egyre nagyobb a kereslet a megújulós részvényekre

Annak ellenĂŠre, hogy az elmĂşlt kĂŠt napban lefelĂŠ tartottak a főbb tőzsdeindexek a tengerentĂşlon, egyre nagyobb keletje van a megĂşjulĂł energiĂĄval foglalkozĂł cĂŠgek papĂ­rjainak. Ez egyrĂŠszt az utĂłbbi idők magas energiaĂĄrainak, mĂĄsrĂŠszt pedig annak az energiĂĄval kapcsolatos tĂśrvĂŠnytervezetnek tudhatĂł be, amely komolyabb fellĂŠpĂŠst sĂźrget pĂŠldĂĄul a gĂŠpjĂĄrművek Ăźzemanyag felhasznĂĄlĂĄsĂĄnak hatĂŠkonysĂĄg nĂśvelĂŠsĂŠre.
A tervezet szerint, amit vĂĄrhatĂłan egy hĂŠten belĂźl elfogad az amerikai kongresszus, pĂŠldĂĄul előĂ­rja, hogy a gĂŠpjĂĄrművek 2020-ra egy gallon Ăźzemanyaggal minimum 35 mĂŠrfĂśldet kell hogy megtegyenek. Ez a nagyjĂĄbĂłl 6-7 literes kilomĂŠterenkĂŠnti ĂĄtlagfogyasztĂĄs az eurĂłpaiak szĂĄmĂĄra egyĂĄltalĂĄn nem meglepő, ĂĄm a V8-as motorokat oly gyakran dĂŠdelgető amerikai ĂĄlomkĂŠpbe nem valĂłszĂ­nű hogy beleillik.

MindazonĂĄltal a kĂśrnyezetvĂŠdők termĂŠszetesen ĂśrĂśmmel fogadjĂĄk az Ăşj szabĂĄlyozĂĄst, mĂĄr csak azĂŠrt is, mert legutoljĂĄra az 1980-as ĂŠvekben volt hasonlĂł. Az mindenesetre mĂŠg bizonytalan, hogy a napelemek, a szĂŠlenergia, illetve mĂĄs megĂşjulĂł energiafajtĂĄk milyen formĂĄban lesznek jelen a tervezetben.

VisszatĂŠrve nĂŠhĂĄny mondatban mĂŠg a rĂŠszvĂŠnyekhez: a kĂ­nai tulajdonĂş LDK Solar papĂ­rok pĂŠldĂĄul 26 szĂĄzalĂŠk feletti nĂśvekedĂŠsre voltak kĂŠpesek, mĂ­g a Trina Solar papĂ­rok csaknem 50 szĂĄzalĂŠkkal emelkedtek a New York-i ÉrtĂŠktőzsdĂŠn.