close
Gázpiac: lesznek védett kisfogyasztók
Egyéb - Gáz

Gázpiac: lesznek védett kisfogyasztók

A lakossĂĄgi gĂĄzfogyasztĂĄst akkor sem lehet megszĂźntetni vagy korlĂĄtozni, ha sĂşlyos zavarok kĂśvetkeznek be a magyar gĂĄzellĂĄtĂĄsban – ĂĄll a gĂĄzpiac liberalizĂĄciĂłjĂĄrĂłl szĂłlĂł tĂśrvĂŠny tervezetĂŠben. A kormĂĄny tĂĄmogatĂĄsĂĄt bĂ­rĂł javaslat szerint jĂśvő nyĂĄrtĂłl mĂĄr lesznek „vĂŠdett” ĂŠs nem vĂŠdett kisfogyasztĂłk, ĂŠs negyedĂŠvente szabadon emelkedhet (csĂśkkenhet) a ma mĂŠg hatĂłsĂĄgi gĂĄzĂĄr – Ă­rja a NĂŠpszava.

Megszűnik a hatĂłsĂĄgi ĂĄr a magyar gĂĄzpiacon 2008. jĂşlius 1-jĂŠtől. Ezt kĂśvetően a kisfogyasztĂłkat csak nĂŠhĂĄny szabĂĄly vĂŠdi a gĂĄz ĂĄremelkedĂŠsĂŠtől – derĂźl ki a gĂĄzpiac liberalizĂĄlĂĄsĂĄrĂłl szĂłlĂł tĂśrvĂŠny tervezetĂŠtĂŠből, amelyet a kormĂĄny mĂşlt szerdĂĄn tĂĄrgyalt ĂŠs jĂłvĂĄhagyott. A jogszabĂĄly tervezetĂŠt ĂŠrtesĂźlĂŠseinek szerint eddig azĂŠrt nem hoztĂĄk nyilvĂĄnossĂĄgra, mert a beterjesztő gazdasĂĄgi tĂĄrca nĂŠhĂĄny kĂŠrdĂŠst mĂŠg egyeztet a SzociĂĄlis ĂŠs MunkaĂźgyi MinisztĂŠriummal. Ezek kĂśrĂŠbe tartozik pĂŠldĂĄul az is, hogy a javaslatot a kormĂĄny elĂŠ terjesztő miniszter (akkor mĂŠg KĂłka JĂĄnos) indoklĂĄsĂĄban azzal ĂŠrvel, nincs szĂźksĂŠg arra, hogy a gĂĄzĂĄrtĂĄmogatĂĄssal kapcsolatos előĂ­rĂĄsokat a gĂĄztĂśrvĂŠny tartalmazza, a kompenzĂĄciĂł forrĂĄsĂĄt elegendő a bĂĄnyajĂĄradĂŠkrĂłl szĂłlĂł, illetve az ĂŠves kĂśltsĂŠgvetĂŠsi tĂśrvĂŠnyben meghatĂĄrozni.

Az Ăşj gĂĄztĂśrvĂŠny javaslata szerint a gĂĄzszolgĂĄltatĂĄst vĂŠgző „egyetemes szolgĂĄltatĂłk”, a ma a lakossĂĄgot ellĂĄtĂł gĂĄzművek a jĂśvőben ott szerzik be a gĂĄzt, ahol akarjĂĄk. A lakossĂĄg ĂŠs az ĂłrĂĄnkĂŠnt 20 kĂśbmĂŠternĂŠl kevesebb gĂĄzt „kivĂŠtelező” vĂĄllalkozĂĄsok (2009 vĂŠgĂŠig az ĂłrĂĄnkĂŠnt 100 kĂśbmĂŠternĂŠl kevesebbet fogyasztĂł intĂŠzmĂŠnyek) Ăşgynevezett egyetemes szolgĂĄltatĂĄsra jogosult fogyasztĂłk lesznek. SzĂĄmukra ellenőrzĂśtt liberalizĂĄlt piacot alakĂ­tanak ki. Ennek lĂŠnyege, hogy az egyetemes szolgĂĄltatĂł ĂĄrait negyedĂŠvente mĂłdosĂ­thatja, de csak Ăşgy, hogy a Magyar Energia Hivatal ellenőrzi a beszerzĂŠsi kĂśltsĂŠgek alapjĂĄn kialakĂ­tott, ĂśsszehasonlĂ­thatĂł mĂłdon kĂśzzĂŠtett nagykereskedelmi ĂĄrakat, amit legfeljebb a jogszabĂĄlyban meghatĂĄrozott kereskedelmi ĂĄrrĂŠssel valamint rendszerhasznĂĄlati dĂ­jjal nĂśvelhetnek meg. (Vagyis e kĂŠt utolsĂł tĂŠtel „hatĂłsĂĄgi ĂĄras” marad.) Emiatt a lakossĂĄg a jĂśvőben jobban ki lesz tĂŠve a nemzetkĂśzi ĂĄringadozĂĄsoknak, hiszen a gazdasĂĄgi tĂĄrca jelenleg a hatĂłsĂĄgi ĂĄr megĂĄllapĂ­tĂĄsa sorĂĄn „kisimĂ­tja” a nemzetkĂśzi ĂĄrak hirtelen ingadozĂĄsait.

Annak a lakossĂĄgi fogyasztĂłnak, akinek nem ĂĄll szĂĄndĂŠkĂĄban „átszerződni” a piacnyitĂĄs utĂĄn egy Ăşj gĂĄzszolgĂĄltatĂłhoz, semmit nem kell tennie. Aki vĂĄltani akar, annak Ăşj szerződĂŠst kell kĂśtnie egy mĂĄsik egyetemes szolgĂĄltatĂłval.