close
La Nina lehűtötte a tavalyi évet
Egyéb - Emisszió

La Nina lehűtötte a tavalyi évet

A tavalyi év átlaghőmérséklete magasabb volt, mint az elmúlt évtizedekben mért értékek, azonban nem kerülhetett be a legmelegebb évek toplistájába, mivel a 2010 vége óta tartó különösen erős La Nina hatás némiképp ellensúlyozta a felmelegedést.

Hajszál híján csúszott le a tavalyi év az elmúlt másfél évszázad legmelegebb éveinek toplistájáról – ez derül ki a Meteorológiai Világszervezet, a WMO legfrissebb adataiból. Az 1850-es évek óta tartó rendszerezett adatgyűjtés szerint 2011 éppen a 11. legmelegebb év volt a globális átlaghőmérsékletet tekintve, amelyet 0,4 Celsius fokkal haladt meg a tavalyi átlaghőmérséklet. Azonban az elmúlt 150 évben a globális átlaghőmérsékletet tompító La Nina effektus hatását is számításba véve ilyen meleg évet még nem mértek a meteorológusok.

A jelenleg is tartó La Nina a hatvanas évek óta a legerősebb hatással van a világ időjárására. A jelenség 2010 végén kezdődött, és a szakemberek szerint várhatóan még idén is hatással lesz a világ időjárására. A La Nina során, amely általában a szintén a Csendes-óceán térségében fellépő El Nino-t követi, a Csendes-óceán keleti részén, az Indonéz szigetvilágban és az óceán nyugati medencéjében fellépő légnyomáskülönbség hatására felerősödnek a Csendes-óceáni passzátszelek, amelyek az Egyenlítő környéki melegebb felszín közeli tengervizet kelet felé hajtják. Az Indonéz-tenger térsége így felmelegszik, míg a dél-amerikai partok előtt a mélyebb régiókból felszálló hidegebb víztömegek hatására a tenger felszíne lehűl.

A La Nina hatására a globális évi átlaghőmérséklet a jelenség éveiben valamelyest csökken, (hazánk térségében általában száraz és az átlagnál melegebb április-júliusi időszakot, és csapadékos augusztust eredményez) ám a tavalyi év a mérések kezdete óta a la Nina időszak legmelegebb év volt. Habár a globális felmelegedés rövid távú hatása a jelenségre nem bizonyított, a WMO szerint a globális átlaghőmérsékleti adatok és a La Nina effektus összefüggése a felmelegedés erősségét támasztja alá. „A klímaváltozás nem valami jövőbeli dolog, éppen most éljük át” – mondta Michel Jarraud a szervezet főtitkára pénteken, amikor a WMO az elmúlt évtized adatait mutatta be. A szervezet klímaváltozásról szóló jelentése ugyan csak az év hátralévő részében kerül prezentációra, az előzetes adatok alapján, a WMO szerint a 2001 és 2011 közötti időszak a legmelegebb évtized volt amelyet a Föld kontinensein valaha is mértek. A WMO szerint ez a globális felmelegedés további gyorsulására utal.