close
Jelentős támogatást nyert el a Kőolajvezetéképítő Zrt.
Egyéb - Olaj

Jelentős támogatást nyert el a Kőolajvezetéképítő Zrt.

A Kőolajvezetéképítő Zrt. 916 millió forintot meghaladó összköltségvetésű projektjéhez 412 millió forintot meghaladó támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv “Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása” elnevezésű pályázati kiíráson.

Emlékeztetnek rá, hogy a magyarországi energiafelhasználás 40-45 százaléka származik a földgázból. Az elégséges források hiánya miatt és az egyoldalú függőség csökkentése érdekében pedig jelentős csőtávvezeték építés prognosztizálható a következő években – Nabucco, Déli Áramlat -, amelyek magyarországi szakaszai (mintegy 650-950 kilométer), valamint hazai ellátórendszerbe való bekötései jelentős mértékű vezetéképítést tesznek szükségessé – áll a közleményben.

Ezekkel kapcsolatban az Európai Unió olyan szigorú minőségi elvárásokat támaszt, amelyek a rendelkezésre álló technológiával nehezen vagy egyáltalán nem teljesíthetők. Ezért a zrt. egy innovatív, a komplett hegesztési varrat automatizált elkészítését megvalósító vonalhegesztő gépsor kifejlesztését tűzte ki célul, amely alkalmas a kapcsolódó befejező műveletek (vízfeltöltéses nyomáspróba, vezetékszárítás) kivitelezésére is. A projekttel olyan vezető technológiát alakít ki a vállalat, amely a hegesztési technológia fejlesztése mellett jelentősen csökkenti a környezetterhelést, kisebb kibocsájtást és vízfelhasználást igényel, kevesebb hulladékot termel.

Az új technológia lehetővé teszi majd a napi varratmennyiség – átmérőtől függően – 50-90 százalékos növelését. A csővezeték-építés komplex technológiai innovációs fejlesztését 2011. október 3-án kezdték, és várhatóan 2013. december 31-én fejezik be.